Annons

Sofia Nerbrand: Låt Paludan bränna Koranen utan att låta dig provoceras

Även plump kritik av idéer måste vara tillåten i ett fritt samhälle. Den röda linjen går vid våldsanvändning och hets mot människor.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 23 maj 2022 • Uppdaterad 24 maj 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Provokatören och islamkritikern Rasmus Paludan vill bränna Koranen även i Kristianstad.
Provokatören och islamkritikern Rasmus Paludan vill bränna Koranen även i Kristianstad.

Så är det Kristianstadsbornas tur att inte låta sig provoceras av Rasmus Paludan. Partiledaren för nationalistiska Stram kurs har ansökt om att få bränna Koranen och visa upp en bild på profeten Muhammed utanför moskén i Näsby på lördag. Han säger själv att han är ute efter att demonstrera ”mot islam i Sverige”.

Måtte Polisen ge honom tillstånd att få genomföra sin manifestation.

Annons

Att få kritisera idéer och föreställningar – religiösa såväl som politiska och vetenskapliga – är en av grundbultarna i ett öppet samhälle. Man må ogilla meningsmotståndares invändningar, tonläge, argument och framförande, men så länge de inte attackerar fysiskt eller uppmanar till våld måste ordet vara fritt. Motsatsen – att förbjuda, tysta och censurera – är varken moraliskt försvarbart eller praktiskt hållbart i längden. Det som inte är olagligt, såsom hets mot folkgrupp eller förtal, måste få sägas. Och bemötas. Med ord.

”Att bli Paludans överman blir man genom att inte göra honom och hans tarvligheter till en stor sak.”

Ja, men måste man provocera medvetet och ställa till med oordning som Paludan gör, invänder en del. Hundratals poliser har skadats under upploppen i påskas och muslimer blir kränkta och ledsna.

Här är det viktigt att påminna sig om att människor i Paludans omgivning har ett eget ansvar och manöverutrymme. Man måste inte låta sig provoceras. Låt honom hållas och ignorera honom. Eller förklara lugnt och sansat varför han har fel om islam.

When they go low, you go high, som Michelle Obama har uttryckt det så väl.

Framför allt får man inte ta sig rätten att gå till motangrepp med mord i blicken och stenar i händerna, såsom skedde i en rad svenska städer under påskhelgen. Våldsverkarna var de som gick över gränsen. Att mammor och pappor inte tog med sina ungdomar hem när de gav sig på poliser, utan tvärtom hejade på och deltog i upploppen, är pudelns kärna.

Den som kastar första stenen, och alla som låter sig dras med, bär skulden för personskadorna, de demolerade fordonen och de högre kostnaderna för polisinsatser framöver.

Därför bör också föräldrar och det offentliga fokusera på att se till att ingen börjar kasta sten.

På många ställen runtom i landet har Paludan bränt Koranen – utan att lyckas tända pöbelns ilska. Matilda Molander, liberal politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning, berättar vad som (inte) hände i Västerås när Paludan kom dit den 13 maj. När han skrek ”Mohammed var en hora” och tuttade fyr på Koranen kom en man springande med en egen helig skrift och ropade: ”Vi har fler, vi har fler!”. Människor började skratta och provokationen föll platt till marken.

I Jönköping blev han också utskrattad och negligerad på skärtorsdagen och förrförra helgen protesterade 200 personer mot Paludan i Stockholmsförorten Husby utan att det utbröt våldsamheter.

En delorsak till att det har gått lugnt till där är att polisen, föreningar och andra frivilliga aktivt har samtealat med invånarna om vad yttrandefrihet, mötesfrihet och demonstrationsfrihet innebär i Sverige.

Annons

Låt Rasmus Paludan nyttja sin grundlagsfästa rättighet. Men låt honom inte provocera dig. Alla har makten att välja hur man agerar och reagerar på vad andra gör. Att bli Paludans överman blir man genom att inte göra honom och hans tarvligheter till en stor sak.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör. Följ henne på Twitter.

Låt dig inte provoceras så att du kastar första stenen.
Låt dig inte provoceras så att du kastar första stenen.Foto: SvD/TT
Annons
Annons
Annons
Annons