Låt vittnen få vara anonyma - så att skurkarna kan buras in

Ledare Artikeln publicerades
Liberalerna vill skydda vittnen.
Foto:Janerik Henriksson/TT
Liberalerna vill skydda vittnen.

Sverige blir allt otryggare för varje rättegång som inte har möjlighet att skipa rättvisa på grund av att vittnen har tystnat av rädsla. Så kan vi inte ha det.

”Jag vill ha högre straff”, sa Jan Björklund i TV4 på tisdagsmorgonen (3/7). Men vad spelar det för roll om straffen är rejäla och kanske avskräckande om brottslingar ändå inte döms då ingen törs vittna mot dem?

Häromdagen skadades ytterligare tre personer i Malmö vid en skottlossning. Detta läggs till ytterligare cirka ett dussin mord och ett åttiotal mordförsök som polisen frustrerat brottas med.

Tyvärr kommer många av de skyldiga att komma undan eftersom människor är för rädda för att berätta vad de vet, sett och hört. Och för varje skurk som går fri blir vi andra allt otryggare. De kriminella skrockar. De hederliga darrar.

  För att öka tryggheten måste vi snarast börja hantera vittnen med respekt och ge dem möjlighet att få vara anonyma inför den anklagade.

  Polisen märker i sin vardag att det går att få folk att prata, men att färre vill göra det i domstolen. Resultatet blir att brottslingarna går fria. Bo Lundqvist, kriminalkommissarie i Malmö sa till Sydsvenskan tidigare i år: ”Jag har utrett mord sedan 1990-talet. I nästan alla fall vet jag vem som är mördaren. Det är bara den sista pusselbiten som fattas i utredningen”, sa (11/2).

  Han menade att: ”någon gång måste våra politiker få upp ögonen för att vi är på väg in i en situation eller kanske redan är där på vissa ställen i Sverige, där rättsprocessen inte fungerar” (SVT 8/2).

  Steg för steg verkar politikerna få upp ögonen. Regeringen är helt emot, men Centern och Kristdemokraterna har drivit frågan sedan ett par år tillbaka och i februari bytte även Liberalerna fot.

  L har sagt att man åtminstone vill utreda frågan, och det tycks självklart. Hur kan någon vara motståndare till att åtminstone undersöka möjligheten? Vi vet att utredningar tar tid – ofta alltför lång tid – och att det är många människor som kan komma att fara illa på vägen, så att påbörja arbetet känns akut snarare än något att fungera över.

  Men Anders Ygeman (S) är emot. Advokatsamfundets ordförande Anne Ramberg är emot, vilket ofta motiveras med att rättssäkerheten kan hotas. ”Vems rättssäkerhet, under jag”, undrade Roger Haddad i en kommentar. Ja, vems rättssäkerhet?

  Det är knappast så att någon kan möta domaren iklädd en sopsäck och att oskyldiga kan dömas på svajig grund, utan det kommer naturligtvis att skötas rätt och den åtalades advokat har rätt att ställa frågor.

  Både Danmark, Finland och Norge har möjligheten. Europadomstolen, som övervakar hur Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, har godkänt anonyma vittnesmål på vissa stränga villkor. Vad väntar vi på?

  Liberalerna vill att det bara ska användas i fall där grov organiserad brottslighet är inblandad och det finns skäl att tro att vittnet kan frukta för sin egen eller sina närståendes säkerhet.

  Men finns egentligen problem med att använda principen även för andra brott? Egentligen borde fler skyddas i det väldigt öppna samhälle vi lever i, där våra identiteter syns och finns i sociala medier och det är mycket svårt att inte vara spårbar.

  Visst kan vittnen idag finnas med på videolänk, och alltså inte möta den åtalade i rättssal, men vad hjälper det när man ett par veckor senare knappt törs gå till Ica och köpa mjölk? Vittnesskyddsprogram och personsäkerhetsprogram finns, men vem vill leva ständigt påpassad? Nej, de flesta skulle nog hellre säga ”jag såg ingenting” än hjälpa till att komma åt de kriminella.

  I de områden som polisen har definierat som polisen kallar ”särskilt utsatta” är många rädda och det svårt att få människor att vittna. Till dessa platser törs poliserna knappt åka eftersom de ofta utsätts för attacker. Där lever barn och helt vanliga svenssons som försöker få livet att gå ihop som vem som helst. För deras skull behöver politikerna göra som Bo Lundqvist efterfrågar: Öppna ögonen!

  Samhället borde uppmana fler till att visa civilkurage genom att behandla dem som hjältar i stället för att placera dem i otrygghet resten av livet. Det är de kriminella som ska straffas – inte dem som bidrar till att hålla dem från våra gator.