Annons

Ledarredaktionen rekommenderar

Här följer tips på bra läsning och lyssning om frihetliga idéer, innovationer och samhällstrender.
Ledare • Publicerad 7 maj 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: MAJA SUSLIN / TT

Podcast och webb-tv: ”Ted Talks Daily med Bill Gates – The innovations we need to avoid a climate crisis”

Företagsledaren, visionären och filantropen Bill Gates har nyligen kommit ut med en ny bok: ”How to Avoid Climate Disaster – The Solutions We Have and the Breakthroughs We Need”. Gates berättar i ett avsnitt från den 22 mars om hur världen ska få ner koldioxidutsläppen till 0 från dagens 51 miljarder ton per år. Du hittar programmet i appen Podcaster och på andra ställen där poddar finns. Du kan också titta på intervjun på Ted Talks webbsida.

Annons

Podcast: Bergh & Wernberg

Funderingar kring samtid och framtid med välfärdsforskaren och ekonomen Andreas Bergh och Joakim Wernberg som forskar om digitalisering och växelverkan mellan teknik och ekonomi. Det senaste samtalet handlar om vad som hände med reformtakten på 2010-talet (1/5). Du hittar deras kloka och initierade dialoger om aktuella ämnen i appen Podcaster och på andra ställen där poddar finns.

Podcast: ”Ledarredaktionen” från Svenska Dagbladet

Ledarredaktionen på Svenska Dagbladet producerar en podd med samma namn varje dag, måndag till fredag. De bjuder in insatta och kunniga personer som diskuterar dagsaktuella ämnen och politiska utspel. Vi rekommenderar särskilt avsnitten om att L, M, SD och KD enats om att skärpa migrationspolitiken ytterligare (3/5) samt det om felaktigheterna i Pisa-undersökningen om svensk skola (29/4). Här hittar du alla avsnitt.

Radio: Söndagsintervjun med professor Bo Rothstein

En av landets tyngsta statsvetare och samhällsdebattörer intervjuas av Martin Wicklin i Sveriges Radio. Det ska visa sig att Bo Rothsteins behov av att säga ifrån hänger ihop med ett familjetrauma. Han förklarar att en enda person kan ha helt rätt – när alla andra intar en motsatt hållning. Därför är det viktigt att göra sin röst hörd, även om man är ensam mot resten av världen. ”Bo Rothstein – en timid retsticka” sändes den 28 februari.

Artikel i The Economist: ”Jag har dödligt förolämpat Putin genom att överleva – varför Aleksej Navalnyj fortsätter att slåss”

Tidskriften The Economists Rysslandsredaktör Arkady Ostrovsky tecknar bakgrunden och framtiden för oppositionsledaren Aleksej Navalyj. Regimkritikern kämpar nu för sitt liv i ett ryskt fängelse, efter att förra sommaren ha utsatts för ett försök till giftmord av Kreml. Vad som utspelar sig i det stora landet i öst är också vår angelägenhet. Du hittar denna väl värda långläsning i Economist 1843 Magazine från den 2 maj.

Essä i tidskriften The Atlantic: ”China Is a Paper Dragon”

David Frum, en av USA:s mest intressanta tänkare, argumenterar väl (3/5) för att amerikanska beslutsfattare bör se framtiden an med tillförsikt och visa större tillit till att handel, marknader och fria människor har en oerhörd inneboende potential. Det bör också vara ledstjärnan när man som supermakt hanterar diktaturen Kina. Förtryck är nämligen dyrt och det finns därför skäl att se Kina som en pappersdrake.

Annons

Essä i tidskriften Kvartal: ”Wold i stället för vetenskap”

Kulturskribenten Lapo Lappin synar hur av medierna upphöjda folkbildare blandar ihop etik med naturvetenskap. Artikeln publicerades den 15 april.

Podcast: ”Making sence” med Sam Harris

Författaren och neuroforskaren Sam Harris intervjuar de tyngsta internationella namnen på en lång rad områden. Hans djuplodande samtal i Making sence är briljanta och lärorika. Han gör också en podd om och med meditation, Waking Up App. Tune in!

Nyhetskanalen Warp Institute

Det händer oerhört mycket bra saker. Men 90 procent av svenskarna tror inte att världen kommer att vara bättre om 15 år. Warp News ser som sitt uppdrag att balansera övervikten av negativ rapportering i andra medier genom att publicera faktabaserade optimistiska nyheter. Det gör de med bravur. Du hittar mängder av spännande inslag på warpnews.se om alltifrån bättre livsmedel till artificiell intelligens.

Kristianstadsbladets ledarredaktion
Annons
Annons
Annons
Annons