Annons

Johanna Högström Schreiber: Love is blind speglar svensk jämställdhet

Netflix senaste dejting-snackis har fått tittare i andra delar av världen att reagera på de svenska kvinnornas ytlighet.
Men de agerar bara som män har gjort överallt i alla tider.
Johanna Högström Schreiber
Ledare • Publicerad 22 januari 2024
Johanna Högström Schreiber
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kärlek? Tre av fem kvinnor i Love is blind Sverige tjänar mer än sin partner.
Kärlek? Tre av fem kvinnor i Love is blind Sverige tjänar mer än sin partner.Foto: Photo credit: Robert Eldrim / Netflix

När de första avsnitten av Netflix reality-flaggskepp Love is blind blev tillgängliga i mitten av januari publicerade Aftonbladet en artikel där deltagarnas taxerade inkomster för 2022 redovisades.

Fyra av fem kvinnor som deltar i programmet har högre löner än riksgenomsnittet. Tre av dem tjänar mer än mannen de parats ihop med.

Annons

En av dem tillhör de 10 procent av Sveriges befolkning som tjänar mest – 60 000 kronor i månaden.

”Han kan inte ens stava sin titel rätt på Linkedin.”

Den femte kvinnan studerar och har “halkat efter med ekonomin”. Hon konfronteras av mannens vänner som uttrycker oro över att hon skulle utnyttja honom ekonomiskt. Paret vägrar köpa det narrativet. De är överens om att ekonomisk jämställdhet är en av förutsättningarna för ett lyckligt äktenskap.

Ytterligare en kvinna i Love is blind har lägre inkomst än mannen. Hennes största oro är att de kulturella skillnaderna mellan dem ska sätta käppar i hjulet för ett eventuellt äktenskap. Hon har rötter i Afghanistan och är uppvuxen i ett av Sveriges mest utsatta områden.

Mannen kommer från en av Sveriges rikaste kommuner och jobbar i finansbranschen. Hon bryr sig inte. Kanske för att hon, förutom ett tryggt jobb, även har en helt annan form av kapital: 100 000 följare på Instagram och 60 000 följare på Tiktok. Dessutom var hon en av pionjärerna inom Metoo-rörelsen i Indien där hon haft en karriär som Bollywoodskådis.

Det tydligaste exemplet är dock kvinnan som har en magisterexamen i finansiell ekonomi och har tagit fördjupningskurser vid Harvard och Oxford. I dag arbetar hon som mellanchef på ett av Sveriges största företag. Mannen hon parats ihop med nolltaxerar och är fotbollstränare för ett knattelag. Han kan inte ens stava sin titel rätt på Linkedin.

Millennial-män har högre löner än kvinnor i samma generation. Så ska det givetvis inte vara. Lika lön för lika arbetsinsats ska vara en av grundpelarna på en fungerande arbetsmarknad. Men lönegapet innebär inte att kvinnor saknar möjlighet att försörja sig.

Sedan premiären har 1,1 miljoner människor från hela världen följt de blinddejtande svenskarna. På internetforumet Reddit anklagas de svenska kvinnorna för att vara ytliga och bara fokusera på männens utseende. Många av de utländska tittarna verkar inte förstå att svenska kvinnor har skapat sig möjligheten att välja partner på samma sätt som män har gjort genom alla tider: de söker efter ett välvårdat yttre och symmetriska drag i kombination med humor och ett stort hjärta. Hög status och ekonomisk trygghet kan de nämligen skaffa sig på egen hand.

Annons
Annons
Annons
Annons