Annons

Madeleine Brandin: Madeleine Brandin: Vackrare stad

I Plan-och bygglagen stadgas faktiskt rent ut att vi ska bygga estetiskt tilltalande. Det är alltså en uppgift för stadsarkitekt och byggnadsnämnder att bevaka. Vackert och fult är en smaksak, men estetik är en vetenskap.
Madeleine Brandin
Gästkrönika • Publicerad 4 januari 2021
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Madeleine Brandin
Madeleine BrandinFoto: Claes Nyberg

Vår byggda miljö väcker känslor. Husen tillhör vår vardag. Det finns platser och städer som lyser med ett särskilt skimmer i människors hjärtan. Kanske för att det är ens hembygd. Nya hus i en stad oroar, särskilt om de är stora och ligger i centrum.

När städer utvecklas sker en förändring i skala. Det blir tätare, det blir högre. Små enkla gatuhus från början av 1800-talet har ersatts av stenstadens högre hus med stuck och ornament. Det tycker de flesta är bra. Sedan byttes överlastade utsmyckningar mot avskalad funktionalism under mitten av 1900-talet. Miljonprogramsområden från 1960-och 70 talen finns i varje stad och varje land. Trots goda intentioner med rymliga och väldisponerade lägenheter och gårdar blev något helt fel i skala och uttryck, människor ville inte bo där.

Annons

Så föddes motrörelserna postmodernism och new urbanism. Husen försågs med tinnar och torn, burspråk och varierade färger. Ibland blev det bra, som parkeringshuset Ziska i Ystad eller de färgglada husen söder om Hästtorget i Kristianstad. Mittemot byggs nu stadens högsta hus ”Tolvan”. Idag hör man att varje ort behöver ett riktigt högt hus som visar på framåtanda och moderna tider. De flesta städer tål ett högt hus. Men ett högt hus följs nästan alltid av fler efter en liten tid.

Ovanpå varuhuset Valen i centrala Trelleborg planeras nya bostäder till sammanlagt tio våningars höjd. På Hamngatan där McDonald låg ska en staplad skapelse i sexton våningar ta plats. I både Ystad och Trelleborg pågår stora planer för nya stadsdelar i hamnområdena.

Kristianstads översiktsplan framhåller att god arkitektur är en förutsättning för en attraktiv stadsmiljö. Framstående exempel är Naturrum mitt i ån, järnvägsstationen, Heliga Trefaldighetskyrkan. Kommun-och regionhuset är en förebild i hur nybygge kan fungera i symbios med bevarade äldre huskroppar.

I Sjöbo har ett medborgarinitiativ lett till att ett estetiskt råd ska påverka utseendet av det planerade bostadsområdet ”Bränneriet”. Detaljplanen behandlar noga frågor om dagvatten och sopor, men föga om färg och form. Nu är tanken att det ska det bli ändring på det.

Det är klart att det blir olika resultat om målet är att bygga fort och billigt eller om målet är att bygga vackert och hållbart. Att bygga för att äga och förvalta eller för att snabbt sälja. God arkitektur skapar långsiktiga värden. Ett säkert tips är att inte riva allt, behåll något hus, spara några detaljer, ändra inte gatustrukturen, bygg in något av det gamla, bygg ihop. Då blir det bättre.

Madeleine Brandin

Arkitekt och författare, bosatt på Söderslätt

Annons
Annons
Annons
Annons