Annons

Sofia Nerbrand: Miljöextremister ska hållas kort

Amanda Lind borde snarare synas med Alice Bah Kuhnke än med Greta Thunberg.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 april 2024 • Uppdaterad 25 april 2024
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Nytt språkrör. Miljöpartiets Amanda Lind.
Nytt språkrör. Miljöpartiets Amanda Lind.Foto: Magnus Lejhall/TT

Strateger på högersidan suckade besviket när Märta Stenevi meddelade att hon skulle avgå. Hennes ilska och aktivism har skrämt bort mittenväljare och hon ansågs därför vara en bra valarbetare för Tidöpartierna.

På söndag tar Amanda Lind över posten som kvinnligt språkrör, när Miljöpartiet håller extrakongress. Hon framstår som en betydligt tryggare ledare och har erfarenhet av såväl kommunpolitik som regeringskansliet.

Annons

I en intervju i Dagens Nyheter (20/4) framgår det tydligt att hon är en pragmatisk realpolitiker, fjärran från partiets idealistiska grundare. Amanda Lind är tydlig med att hon vill att MP ska sitta i en majoritetsregering med S, V och C efter nästa val.

Det kommer dock att krävas kompromissvilja för att det ska kunna bli verklighet. Amanda Lind uttrycker genuin skepsis till att ekonomisk tillväxt är möjlig – samtidigt som Centerpartiet (fortfarande) är ett tydligt marknadsliberalt parti.

Och hur ska Miljöpartiet kunna genomföra en grön omställning utan effektivare resursanvändning och få med sig folk? Tillväxt är nämligen bättre kommunikationer, nya läkemedel, spännande innovationer och smartare sätt att använda arbetstiden på. Ska vi avstå från detta? Tvärtom är ju tillväxt en förutsättning för att smidigt klara av elektrifieringen och alla andra investeringar som krävs.

Amanda Linds motstånd till tillväxt är därför ett genuint problem, vilket en bedövande majoritet av befolkningen verkar ha insett. Bara omkring 5 procent av väljarna föredrar MP. Trots att klimatfrågan anses mycket viktig.

”Amanda Linds motstånd till tillväxt är ett genuint problem, vilket en bedövande majoritet av befolkningen verkar ha insett.”

Men så länge miljörörelsen associeras med Greta Thunberg och Extinction Rebellion och andra extremister kommer Miljöpartiet fortsätta ha svårt att attrahera gemene man. Att kasta färg på konstverk, hindra folkvalda att komma in i Riksdagen samt blockera vägar imponerar inte på folk. Som väl är. För de högljudda aktivisterna respekterar inte den svenska demokratiska modellen där meningsmotståndare förhandlar, samtalar och debatterar i stället för att förstöra och störa.

För att MP ska bli respekterat och mer omtyckt behöver språkrörsduon Amanda Lind och Daniel Helldén markera avstånd till dem som likt Greta Thunberg ständigt åtalas för sina uppror. Miljöpartiet gör också rätt i att lyfta fram sin Europaparlamentariker Alice Bah Kuhnke. Hon är en av de mest profilerade företrädarna som de gröna har, och hon har insett potentialen i det europeiska samarbetet.

EU-lagstiftning och unionens budget är mycket kraftfulla verktyg för att bedriva offensiv klimat- och miljöpolitik. Utsläppsrätter, gemensamma standarder och politiska mål kan leda till en smart grön omställning. Men blir det för mycket regleringar, subventioner och protektionism, såsom MP vill, försämrar det Europas tillväxtmöjligheter, och således omställningsförmågan.

Därför kan man som liberal inte önska att Alice Bah Kuhnke får särskilt starkt stöd i EU-valet den 9 juni. Men politiker som hon och Amanda Lind är ändå att föredra framför de utomparlamentariska klimatextremister, som likt Greta Thunberg påstår att politik inte kommer att lösa problemen.

Miljöpartiet behöver visa tydligt att det alltid är demokratiskt.

Annons
Annons
Annons
Annons