Annons

Pontus Almquist: MP platsar inte i en regering

Motståndet till såväl Nato, kärnkraft som tillväxt gör Miljöpartiet olämpligt.
Pontus Almquist
Ledare • Publicerad 5 september 2022
Pontus Almquist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Inte statsråd.
Inte statsråd.Foto: Tim Aro/TT

På söndagen var det Miljöpartiets språkrör Per Bolund tur i SVT:s utfrågningar av partiledarna inför valet. En första slutsats från utfrågningen är att partiets kärnkraftsmotstånd är helt intakt: Bolund menade att det var bra att reaktorerna i Oskarshamn och Ringhals stängdes ner, även sett i backspegeln. Och Miljöpartiet står fast vid att fler kärnkraftverk ska stängas så snabbt som möjligt.

I likhet med Socialdemokraterna vill MP dock inte ta ansvar för nedläggningen av kärnkraften utan menar att stängningarna endast var kommersiella beslut som fattades utan hänsyn till den förda politiken som gjorde det dyrare att driva kärnkraftverk. Samtidigt är MP inte ense internt på den punkten. Riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) twittrade i början av året (3/1): ”Jag tar hemskt gärna cred för nedlagd kärnkraft. Utan MP hade nog flera av de nedstängda reaktorerna rullat vidare.”

Annons

Lorentz Tovatts beskrivning är mer verklighetstrogen än Bolunds. Inför den rödgröna regeringens höjning av kärnkraftsskatten år 2015 varnade flera remissinstanser, däribland Svenska Kraftnät, för att en höjning skulle kunna medföra att kärnkraften inte längre skulle vara lönsam och att risken för effektbrist i elprisområde 3 och 4 därför skulle öka. Trots varningarna genomfördes höjningen och kort därpå var nedläggningsbesluten ett faktum. Några år senare ser vi nu också effektbrist i nämnda elprisområden.

”Miljöpartiet står fast vid att fler kärnkraftverk ska stängas så snabbt som möjligt.”

När Socialdemokraterna nu inför valet vill signalera en omläggning av sin hållning till kärnkraften är det klokt att minnas att MP kommer att vara en del av deras regering. Vad riktningen blir kommer att vara föremål för förhandling.

Dessutom är det inte bara är i energipolitiken som Miljöpartiet är en svag länk. Partiet är och har förblivit en bestämd motståndare till Nato. Detta borde föranleda vissa frågetecken vid nästa regeringsbildning. Senast MP satt i regering hade det ministrar på UD – samma UD vars kärnuppgift nu är att ro det svenska Natomedlemskapet i hamn. Tidigare statsministern Göran Persson (S) ansåg på sin tid att MP i regering var uteslutet med hänvisning till dess dåvarande EU-motstånd. Motsvarande resonemang borde rimligen aktualiseras i kommande regeringsbildning, om vänsterblocket blir störst.

Gång på gång krockar MIljöpartiets idealism och civilisationskritik med nationella intressen. Med Miljöpartiets medverkan i regeringen framstår det som en gåta hur Socialdemokraterna ska kunna ta sig an långsiktigt avgörande frågor vad gäller vår militära såväl som vår energimässiga säkerhet och utveckling.

Annons
Annons
Annons
Annons