Annons

Johanna Nylander: Näring är viktigare än amning

Det viktigaste är att nyfödda får näringsriktig mat av trygga föräldrar.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 12 december 2022
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
När amning funkar är det oerhört smidigt.
När amning funkar är det oerhört smidigt.Foto: Hasse Holmberg

Sverige har en femårig amningsstrategi som satte i gång under året. Den är deprimerande att läsa. Dels för att landet faktiskt inte klarar av att ge mammor det stöd som borde vara grundläggande, dels för att den bild av amning som överlägset alternativen saknar självändamål i länder med enkel tillgång till rent vatten.

WHO rekommenderar att nyblivna mammor ska få möjlighet att amma direkt, eller senast inom en timme. I Skåne får en kejsarsnittad mamma i många fall vänta längre än så för att amma barnet, då hon på rutin efter operationen skickas till övervakningsavdelning dit barnet inte får följa med. Nyfödda barn får också på rutin, ibland utan att föräldern hinner ta ställning till det, ersättning utan att det är medicinskt motiverat.

Annons

Sverige har en ovanligt hård lagstiftning som förbjuder marknadsföring av modersmjölksersättning till konsument. Reklam för flaskor utmålas som ett problem, rabatter är förbjudna, och det är svårt att få vettig information om olika typer av ersättning som konsument. Alla ersättningsprodukter måste märkas med en informationstext om att amning är överlägset, en påminnelse som både är förminskande mot de mammor som försökt men inte lyckats, och mot dem som aktivt valt andra sätt att mata sina barn på.

”Det finns också fördelar med flaskmat.”

I Storbritannien rapporteras det just nu om att fattiga mammor inte får tillgång till modersmjölksersättning för att välgörenhetsorganisationer som Unicef har skrivit skarpa riktlinjer som förespråkar amning. Istället blandar föräldrar ut den ersättning de får tag i med allt för mycket vatten, eller ger nyfödda billigare och sämre produkter som välling. Det påminner om ersättningsskandalen på 1970-talet när barnmatstillverkaren Nestlé fick mammor i utvecklingsländer att sluta amma, men denna gång är det amningsförespråkarna som gör att barnen får sämre näring.

Det finns fördelar med amning, som att det när det funkar är oerhört smidigt, kan vara bra för den ammande och att de flesta barn mår bra av det. Det finns också fördelar med flaskmat. Som att båda föräldrar kan mata, det kan vara lättare att komma i gång med, och det går att anpassa till barn med särskilda behov.

Tänk om man istället för amningsstrategi arbetade för en strategi som säkerställer att alla nyblivna föräldrar blir trygga i att förse sitt nyfödda barn med mat. Som stöttar och hjälper alla som vill amma, men inte utgår från att amning i sig alltid måste vara överlägset. Som garanterar familjevänliga rutiner i vården, som att ingen familj separeras efter förlossningen om det inte är absolut nödvändigt och som låter föräldrarna själva vara de som styr hur de vill ge sina barn näring. Att den där snusförnuftiga texten på barnmatsförpackningarna tas bort och att reklamförbudet slopas. Det viktigaste är att nyfödda får näringsriktig mat av trygga föräldrar.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons