Annons

Malin Lernfelt: Nej V, maten blir inte billigare om handlare går i konkurs

Vänsterpartiet vill lagstifta mot livsmedelshandeln för att tvinga ned matpriserna. Bättre hade varit om de satte press på regeringen att sänka de skatter som slår hårdast mot hushållen.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 28 november 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Ogenomtänkt. Att hota Ica-handlare med fängelse är ett orimligt förslag från Nooshi Dadgostar (V).
Ogenomtänkt. Att hota Ica-handlare med fängelse är ett orimligt förslag från Nooshi Dadgostar (V).Foto: Adam Ihse/TT

Matpriserna är i dag nästan 26 procent högre än hösten 2021. Bland de varor som stigit mest i pris återfinns kaffe, te, kakao, fisk, kött, mjölk, ost, ägg samt frukt och grönt.

För en barnfamilj handlar det om tusentals kronor i ökade matkostnader. Naturligtvis kan man köpa nedsatta varor med kort datum och välja bort en del, men barn måste äta. Pannkakor morgon, middag kväll är knappast ett alternativ.

”Matpriserna är i dag nästan 26 procent högre än hösten 2021.”
Annons

För människor som redan tidigare haft svårt att få pengarna att räcka till innan månaden är slut och tvingats söka hjälp hos frivilligorganisationer för att kunna äta sig mätta är situationen ofta svårare än någonsin.

Det är ju dessutom inte bara matpriserna som skenat. Ingen har kunnat undgå hur inflationen med bland annat högre räntor, drivmedelspriser och elkostnader har ryckt undan mattan för stora delar av befolkningen. Att något måste göras är tydligt.

Vänsterpartiets ”lösning” är att lagstifta mot de höga matpriserna. I sitt tal på Vänsterdagarna i Göteborg i helgen presenterade partiledaren Nooshi Dadgostar en rad förslag för att sätta press på handeln att sänka matpriserna. Bland annat vill Vänsterpartiet att handlarna ska vara skyldiga att lämna underlag för sin prissättning till Konkurrensverket. Om någon anses ha tagit ut oskäliga priser ska denne beläggas med kännbara böter. Lämnar en butik felaktiga prisunderlag till Konkurrensverket ska ägaren kunna dömas till fängelse.

Vänsterpartiet vill också lagstiftningsvägen försöka begränsa de stora matjättarnas utbredning och uppmanar regeringen att skyndsamt tillsätta en utredning som möjliggör detta.

Enligt Nooshi Dadgostar skadar de höga matpriserna både hushållen och samhällsekonomin. Det har hon rätt i. Men att slå vilt mot livsmedelshandlarna är helt fel väg att gå. Den huvudsakliga anledningen till att maten har blivit dyrare i butik är att såväl handlarna som livsmedelsproducenterna har fått väsentligt ökade kostnader. Även de måste hantera sådant som räntehöjningar, höjda hyror, mångdubblade elkostnader, ökade priser på djurfoder och utsäde. Dessutom har transportsektorns kostnadsökningar haft stor påverkan i alla led.

Att gå på företagare som försöker få verksamheten att gå runt och kämpar för att slippa säga upp personal, är som att försöka bota ett brutet ben med Alvedon. Vill politiken påverka kostnadsutvecklingen på allvar måste den gå till botten med själva grundorsaken.

Kriget och inflationen i omvärlden är svåra att påverka. Men här i Sverige går det, om de styrande vill, att sänka skatter och ta bort amorteringskrav. Att Nooshi Dadgostar och hennes parti inte är intresserade av sådant är inte förvånande. Att den borgerliga regeringen i högre grad inte ser värdet i att sänka skatter för att underlätta för hushållen är däremot en besvikelse. Att fler får betala statlig inkomstskatt nästa år är fel, Elisabeth Svantesson (M).

Förhoppningsvis får de skattesänkningar på bensin och diesel som regeringen aviserat viss effekt. Men det är långt ifrån tillräckligt.

Annons
Annons
Annons
Annons