Annons

Nils-Eric Sandberg: Nils-Eric Sandberg: S har äntligen blivit av med oket från MP

S har nu möjlighet att skruva ner invandringen och skala upp kärnkraften.
Nils-Eric Sandberg
Gästkrönika • Publicerad 7 december 2021
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barsebäcks kärnkraftverks sista reaktor stängdes av 2005.

Efter den politiska cirkus vi genomlevt de senaste veckorna finns väl åtminstone ett parti som känner en lättnad: Socialdemokraterna. Äntligen har de sluppit beroendet av Miljöpartiet.

Men Socialdemokraterna har sig själva att skylla för att de gav de gröna en utpressningssituation. Miljöpartiet fick diktera politiken på centrala områden, främst invandring och energi, mot att de gav Socialdemokraterna de röster partiet behövde. För Socialdemokraterna är den politiska makten viktigast av allt.

Annons

De visade det redan 1932 när de behövde röster för att få majoritet. Bondeförbundet sålde sig villigt, men dyrt. Det ville ha höjda tullar på livsmedelsimport, priskontroll på livsmedel, och en reglering som totalt eliminerade konkurrens inom jordbruket. Följden av detta blev kraftigt höjda priset på mat, vilket drabbade industriarbetarnas familjer. Socialdemokraterna accepterade detta för att få böndernas röster.

”S behöver återstarta de nedlagda kärnreaktorerna och bygga några nya.”

Så ser deras ”solidaritet” ut i praktiken.

Men nu är socialdemokraterna fria. Hur tänker de utnyttja denna nya frihet?

Några förslag: Miljöpartiet ville främst öka immigrationen. Men det är inte helt rationellt att vi tar hit en stor del av befolkningen i Mellanöstern och Afrika och garantera dem livstids bidragsförsörjning. Sverige har 1,2 promille av världens befolkning, och 6 promille av världens BNP. Vad gör vi om de 172 miljoner afrikaner, som enligt The Economist vill lämna sina hemländer, kommer hit och knackar på?

Här kan Socialdemokraterna genomföra en mycket viktig åtstramning.

Kriminaliteten måste begränsas. Flera utredningar har visat på ett visst samband mellan invandring och brottslighet. En rimlig utväg vore att utrikesfödda, utan svenskt medborgarskap, som döms för allvarligare brott alltid ska utvisas. På livstid.

Miljöpartiet hade som huvudidé att människor ska förbjudas använda energi och att 40 procent av energiproduktionen därför ska stängas av. Men det är just energi som de senaste 70 åren har befriat de flesta från armod och det tunga muskelarbetet. Något som de äldre av Socialdemokraternas väljare förmodligen minns.

Nu är energin också det som kan skydda oss mot den skånska vinterkölden. Då behöver vi återstarta de nedlagda kärnreaktorerna och bygga några nya.

Nils-Eric Sandberg är fristående krönikör på ledarsidan

Annons
Annons
Annons
Annons