1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Nu darrar sossarna

Sannolikt kan ingenting nu stoppa Sabuni från att bli partiledare för Liberalerna. En stark och modig kvinna kommer att stärka L:s självförtroende – vilket förklarar att vänsterdebattörerna nu är så oroliga att de kommer med börjar med härskartekniker.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Erik Ullenhag avstår från att kandidera och därmed står det klart att Nyamko Sabuni kommer att leda Liberalerna framöver.

Hans beslut var det enda anständiga efter att valberedningen på måndagen föreslog Sabuni och både medlemmar och L-väljare hade uppgett i omröstningar och undersökningar att hon borde få leda partiet. Ombuden på det extra landsmötet på fredag röstar självklart för henne; allt annat vore genant.

Nu väntar en ny tid för L, och sannolikt en framgångsrik sådan. Men Sabuni vid rodret finns stor möjlighet att höja opinionssiffrorna och driva partiet framåt i tydlig liberal riktning. Hon är rak och orädd; hon har integritet nog att stå fast vid sina ståndpunkter oavsett opinionsvindar och blir därmed en ledstjärna som väljare och medlemmar. Detta är vad L behöver.

Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

Dessutom är hon en vinnarskalle som vill nå toppen, vill att L når toppen och som driver en politik som uppmuntrar oss alla att nå toppen. Hennes anti-jante-personlighet och Liberalernas budskap är väldigt lika.

Sabuni har heller inte samma beröringsskräck gentemot Sverigedemokraterna som Jan Björklund; om SD vill stödja liberal politik är det sannolikt att hon säger ”tack” i stället för ”usch”.

Detta faktum får självklart vänstern att bli lite nervösa, för deras nyckel till makten var Januariöverenskommelsen. Om Sabuni lyckas ändra L:s linje förändras hela det politiska landskapet – till vänsterns nackdel.

Därför har de röda opinionsbildarna nu höjt tongångarna, inte sällan för att från vänsterflanken undervisa liberaler om vad liberalism är, vilket känns lite lustigt.

Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, skrev på Twitter: ”Om Sabuni väljs till ny ledare för Liberalerna kan Centern och Annie Lööf jubla som enda kvarvarande liberala parti. Det blir fullt på den högerkonservativa nationalistflanken däremot men de kan ju få ägna sig åt högerkanibalism så får mitten-rödgröna utveckla landet :)”

Aftonbladets ledarsida uttryckte en oro över vad ”äkta liberaler” skulle göra nu. De borde gå till Annie Lööf (C), menade den LO-styrda tidningen, för hon står för mer liberalism än Sabuni. Av omsorg om L ville skribenten varna för att slåss om samma väljare som M och KD då det skulle ”passa en hel del verkligt liberala väljare riktigt illa”.

Ah, såpass; märkligt hur mycket sossen verkar veta om vad liberalerna känner...

Naturligtvis är de ängsliga över att det borgerliga blocket är på väg att åter bli en stark opposition i svensk politik, med partier som delar en vision om ett friare Sverige,­ där staten inte konfiskerar vinst och lön för att sprätta iväg på diverse familjeveckor eller ”gratis”-satsningar.

Om Liberalerna återvänder till de forna alliansvännerna kan vi får ett regeringsskifte. Räkna därför med fler desperata texter hos vänsterns ledarsidor framöver.

Dahlman i Expressen tv

I Studio Ett

I Di.tv

Läs mer

Sport

Rallyklassiker ställs in: ”Inget annat alternativ”

SMK Hörby hade inget val.

Live

MFF straffade Mjällby i cuprysare

Läs Bladetsportens liverapportering.

Coronavirus

Hon klipper utomhus för att rädda sitt företag

Jacquline är en av alla som driver enskild firma och är kritisk till att staten inte gått in med fler stödåtgärder.

Kristianstad

Polis plockade ned kamera ur träd

En olaglig övervakningskamera hittades utanför HK Scan

Kristianstad

Besked idag: Danmark öppnar gränsen för skåningar

Låg spridning av covid-19 bakom det nya beskedet.

Gårdsrånen

Gårdsrånarna döms till fängelse

Längsta straffet får 30-åringen - sex och ett halvt år.