Annons

Sofia Nerbrand: Ockupationen vid universiteten måste upphöra

De skruvade protesterna slår både mot judar, den västerländska demokratin och akademisk frihet.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 maj 2024 • Uppdaterad 20 maj 2024
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Lundagård har gjorts om till Palestinagård utan tillstånd. Aktivisterna borde avlägsnas omedelbart.Foto: Johan Nilsson/TT

Studenter på Duke University buade och lämnade området när komikern Jerry Seinfeld skulle hålla tal häromdagen. För att han är jude. Och för att han, likt en förkrossande majoritet av alla judar gör, står bakom Israel.

Israel är nämligen, som någon har uttryckt det, ett skyddsrum för alla världens judar. En nation de alltid kan ta sig till om antisemitismen blir för hård för de miljoner judar som lever i förskingringen.

Annons

Det judiska folket har förföljts och fördrivits i tusentals år, och med Förintelsen kulminerade övergreppen. Sex miljoner judar mördades och Europas fantomsmärta efter en svunnen kultur känns ännu.

Efter andra världskriget lämnade britterna judarnas bibliska hemland, till förmån för en palestinsk och en judisk stat. Israel bildades den 14 maj 1948, men redan efterföljande dag anföll Egypten, Transjordanien, Syrien och på den vägen är det, även om Israel slutit fredsavtal med Egypten och Jordanien. I dag är det Iran och dess proxyorganisationer Hamas och Hizbollah som använder militärt våld och terror mot israelerna.

De hundratusentals judar som levt i århundraden i den muslimska världen – från Marocko till Iran – har under de senaste decennierna jagats ut därifrån. Bara några tusen finns kvar. Snacka om etnisk rensning.

Israels fiender säger också rakt ut vad de menar: De ämnar utplåna den judiska staten. Palestinierna har sagt nej till en tvåstatslösning varje gång hittills.

I de studentprotester som nu tyvärr sprids över västvärlden framställs dock ”sionisterna” som förövarna och palestinierna som offren. Hela västerlandet åläggs skulden för orättvisorna och kriget i Mellanöstern, på grund av ”kolonialism” och kapitalism.

Detta är helt befängt då det är i vårt öppna samhälle vi har yttrandefrihet, jämställdhet, rikedom och pluralism. Tror ni att ”Queers for Palestine” hade fått ha en Prideparad i Rafah eller Teheran? Regimen i Iran hänger bögar och mördar kvinnor som inte vill bära slöja.

”Jag undrar om de begriper vad de säger. Om de menar att de faktiskt vill använda terror, för det är precis vad intifadorna har burit med sig.”

Ändå skriker pro-palestinska studenter ”From the River to the Sea och “This is not a trend – it’s a Revolution”. De skanderar också ”Intifada!” och jag undrar om de begriper vad de säger. Om de menar att de faktiskt vill använda terror, för det är precis vad intifadorna har burit med sig. För 20 år sedan såg vi sprängda bussar i Jerusalem och självmordsbombare på diskotek i Tel Aviv.

Är Palestinarörelsen helt blind inför islamismens antidemokratiska idégods?

Vänsteraktivisten Greta Thunberg, som deltar i demonstrationerna utanför svenska universitet, kräver att lärosätena ska avbryta allt samarbete med vad hon kallar ”folkmords- och apartheidstaten Israel”.

För det första pågår det inte ett folkmord i Gaza. Israelerna har inte någon intention att döda alla palestinier, vilket är kriteriet för genocid. För det andra är inte Israel någon apartheidstat. Till skillnad från i resten av länderna i Mellanöstern har alla israeliska medborgare – varav två miljoner är araber – långtgående fri- och rättigheter.

Annons

Greta Thunbergs vårdslösa språk devalverar verkliga brott mot mänskligheten – såsom till exempel Kinas omskolningsläger för miljoner uigurer (sunnimuslimer i Xinjiang-provinsen). Eller för den delen Förintelsen.

Varför protesterar inte Greta Thunberg och hennes följarskara mot mullorna i Iran, nationalisterna i Kina – eller mot Putin som i detta nu låter hundratusentals ryska unga män gå under i Ukraina?

Nej, istället väljer de att visa förakt mot västerlandets grundläggande värden. Och demonstrera mot demokratin Israel. Snacka om dubbla måttstockar.

Palestinaaktivisterna nöjer sig inte heller med detta. En israelisk forskare, inbjuden av Södertörns högskola, tvingades nyligen lämna återbud till att komma till Sverige och föreläsa. För att hon var judinna och verksam i Israel.

Så ser dagens antisemitism ut. Så ter sig akademin när den blir aktivistisk istället för att ägna sig åt att söka kunskap.

Men ja. Kriget mot Hamas är förfärligt. Att civila i Gaza svälter, lider, flyr och dör är outsägligt tragiskt. Israel måste göra sitt yttersta för att spara palestinska liv, bland annat genom att släppa in förnödenheter. Men striderna är nödvändiga så länge inte terrororganisationen lägger ner sina vapen och överger sina islamistiska ideal och målet att krossa sionismen. Plus friger de cirka 50 av de 132 kvarvarande i gisslan som Israel bedömer fortfarande kan vara i livet.

För vad ska Israel annars göra?

Ställ dig själv följande frågor: Vad skulle du göra om du var jude? Vart skulle du fly? Hur skulle du vilja att regeringen agerade för att skydda din och alla andra medborgares liv och säkerhet om terrororganisationer och grannländer ville utplåna dig och hela riket? Hur skulle du resonera om hundratusentals invånare i norra och södra delen av landet tvingats lämna sina hem för att två terrororganisationer skjuter raketer (så är det i Israel sedan den 7 oktober)?

Och skulle du lämna i protest om den svensk-judiska ståuppartisten och sionisten Aron Flam kom för att prata på scenen?

Annons
Annons
Annons
Annons