Annons

Olle Wästberg: Olle Wästberg: Ta bort den gemensamma valdagen

Låt svenska folket rösta fram sina representanter i riksdagen, regionen och kommunen vid olika tillfällen. Det skulle öka engagemanget, kunskaperna och inflytandet.
Olle Wästberg
Ledare – gästkrönika • Publicerad 5 maj 2021 • Uppdaterad 6 maj 2021
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverige borde införa skilda valdagar för riksdag, regioner och kommuner.
Sverige borde införa skilda valdagar för riksdag, regioner och kommuner.Foto: Hanna Franzén/TT

Min nya bok ”Den hotade demokratin” kom ut i förra veckan. Många har blivit förvånade över titeln. Är verkligen den svenska demokratin hotad?

Svaret är snarast nej, men en Novus-undersökning från 2019 visar att 59 procent av svenskarna anser att demokratin har försvagats de senaste tio åren.

Annons

Samtidigt har demokratin under de senaste 15 åren minskat över hela världen. Freedom House, en ansedd amerikansk tankesmedja, konstaterar att demokratin befinner sig i svår kris och att endast 4,5 procent av världens befolkning lever i fullvärdiga demokratier. En tredjedel bor i starkt auktoritära stater som Kina och Filippinerna. Svenskarna tillhör lyckligtvis de 4,5 procenten i den helt fria världen.

Den internationella minskningen beror inte på diktaturer eller militärkupper, utan på att demokratiska val manipuleras, att pressfriheten minskar och att minoriteternas ställning har blivit mer utsatt. Vi ska vara medvetna om att de auktoritära regimerna i Ryssland, Turkiet, Ungern och Polen alla är folkvalda.

”De valda representanterna i Sverige är mer okända än i de flesta andra demokratier. Det är få som vet vilken riksdagsledamot de valt eller kan namnge en lokal politiker.”

Men det finns oroande inslag i Sverige. Engagemanget i politiken är långt mindre än förut. De politiska partierna har bara en spillra av medlemstalet för några decennier sedan. Flera undersökningar visar att en majoritet av unga svenskar inte tycker att det är nödvändigt att leva i en demokrati.

Dessutom är framtidstron och känslan av samhällsgemenskap långt lägre än tidigare. Det har dessutom minskat under pandemin. Internationellt sett vet vi att bristande framtidstro har gynnat Donald Trump och andra högerpopulister.

Vad som också är allvarligt i Sverige är att mellanvalsdemokratin är låg. En undersökning vi gjorde i Demokratiutredningen visade att endast 15 procent av svenskarna ansåg att de hade någon som helst möjlighet till inflytande på politiken mellan valen. Och vi har längst mellan valen av alla demokratier, eftersom vi unikt nog har nationella och lokala val samma dag. Det gör att den kommunala politiken kommer i skuggan av regeringsfrågan.

”Endast 15 procent av svenskarna ansåg att de hade någon som helst möjlighet till inflytande på politiken mellan valen.”

Till detta kommer att de valda representanterna i Sverige är mer okända än i de flesta andra demokratier. Det är få som vet vilken riksdagsledamot de valt eller kan namnge en lokal politiker.

Bland det kontroversiella i Sverige är också om public service ska fortsätta vara oberoende eller, som Sverigedemokraterna vill, bli politiskt styrt. Det finns också en SD-motion om att journalister som enligt dem inte är opartiska och sakliga ska kunna straffas. Detta är något som har genomförts i Ungern och Polen.

Speciellt för Sverige är att grundlagen är lättare att ändra än i de flesta demokratier. En riksdagsmajoritet skulle med en rösts majoritet kunna ta bort demokratiska inslag. Därefter kan statsministern utlysa ett extraval och sedan kan grundlagsändringarna konfirmeras med en rösts majoritet.

Sammanfattningsvis finns få omedelbara hot mot den svenska demokratin, men Sverige ligger öppet om vi skulle få en högerpopulistisk majoritet. Vi bör satsa på mellanvalsdemokrati, bland annat genom lokala folkomröstningar och att ta bort den gemensamma valdagen. Vi bör kräva kvalificerad majoritet för grundlagsändringar och dessutom grundlagsfästa public services liksom domstolarnas politiska oberoende.

Olle Wästberg är tidigare riksdagsledamot (L) och ordförande i statliga Demokratiutredningen. Hans bok ”Den hotade demokratin” kom förra veckan.

Olle Wästberg.
Olle Wästberg.Foto: Leif R Jansson / TT
Annons
Annons
Annons
Annons