GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Partiet Nyans är ett varningens tecken

Att ett identitetspolitiskt intresseparti för muslimer vinner mark är oroväckande.
Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 september 2022 • Uppdaterad 16 september 2022
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Nyans.
Nyans.Foto: Johan Nilsson/TT

Det nystartade Partiet Nyans ser inte ut att komma in någonstans, varken i riksdag, region eller kommun. Närmast är man i Malmö, där partiet fått omkring 2,8 procent av rösterna.

Det är svårt att veta precis hur stora de blivit på riksnivå – ännu har de utomparlamentariska partierna inte räknats var för sig utan redovisas i klump – men det är rimligt att anta att Nyans står för en stor del av de rösterna som totalt utgör 1,5 procent i hela landet. I Sydsvenskan (12/9) säger Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap, att om partiet lyckats få omkring en procent av rösterna kan det ha kostat Magdalena Andersson (S) statsministerposten. Nyans vinner främst många röster i vissa förortsområden där S har dominerat under lång tid.

”Rösterna på Nyans kan det ha kostat Magdalena Andersson (S) statsministerposten.”
Sofie Blombäck, lektor i statsvetenskap

Störst är Nyans troligen i Rosengårds centrum, där ”övriga partier” fått 28,2 procent av rösterna till riksdagen. I Gamlegården i Kristianstad får de cirka 10 procent i kommunalvalet, vilket avviker kraftigt från stadens övriga valdistrikt. Det är rimligt att anta att det rör sig om partiet Nyans.

Partiet vänder sig särskilt till muslimer, och vill enligt egen utsago vara ”en röst för förorten” (SVT 14/2). Nyans förespråkar blasfemilagar: koranbränning ska vara förbjudet och det ska vara straffbart att göra Muhammedkarikatyrer. Arbetet mot hedersförtryck ska inte heller finansieras med bidrag. Partiet driver också på för separata badtider för kvinnor på badhus, och att muslimer ska betraktas som en särskild minoritet, likt judar och samer, i Sverige.

Nyans har också varit drivande i de negativa kampanjer som spridit misstro mot svensk socialtjänst, och vill se en översyn av LVU. Det är partiets allra mest destruktiva sida, varför det är upprörande att Vänsterpartiet lagt sig till med liknande retorik mot Liberalernas förslag om språktest för barn under valrörelsen.

Att ett identitetspolitiskt intresseparti som främst riktar sig till muslimer vinner mark är oroväckande. Men Nyans är samtidigt ett symtom på den segregation som finns, och på hur svensk integrationspolitik har misslyckats. För det bär de etablerade partierna ett stort ansvar; under lång tid har åtgärderna varit otillräckliga och problemen sopats under mattan. Även om de flesta partier nu vaknat inför utanförskapet, finns en stor integrationsskuld kvar att ta itu med.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.