Annons

Petter Birgersson: Petra Lundh får ingen mjukstart

Regeringen har lovat att ta itu med den grova brottsligheten och det är den tillträdande rikspolischefen, Petra Lundh, som ska se till att polisen lever upp till sin del.
Petter BirgerssonSkicka e-post
Ledare • Publicerad 17 november 2023
Petter Birgersson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Petra Lundh från Kristianstad blir ny rikspolischef den 1 december.
Petra Lundh från Kristianstad blir ny rikspolischef den 1 december.Foto: Jessica Gow/TT

Petra Lundh, från Kristianstad, blir i december ny rikspolischef. En något överraskande utnämning på det viset att hon så sent som i somras utsågs till hovrättspresident i Svea hovrätt. Tidigare verkade Petra Lundh som riksåklagare och hon har lång erfarenhet från centrala juridiska poster och utredningar.

Rutinen finns således där.

”Lundh själv påtalade – på omisskännlig Kristianstadsdialekt – att hon har arbetat nära polisen på flera sätt.”
Annons

Justitieminister Gunnar Strömmer (m) framhöll på presskonferensen där utnämningen annonserades att Petra Lundh kommer att få ett brett förändringsuppdrag. Centralt är att trycka tillbaka den grova brottsligheten. Det kan inte nog understrykas, då den borgerliga regeringens mandat – från väljarna och från stödpartiet Sverigedemokraterna – hänger på att bekämpa gängen.

Petra Lundh är inte polis, utan jurist, vilket kan ses som en nackdel. Många vill hellre se att den högsta chefen har direkt erfarenhet av polisarbete. Men Lundh själv påtalade – på omisskännlig Kristianstadsdialekt – att hon har arbetat nära polisen på flera sätt, både som granskare och utbildare av poliser. Justitieminister Gunnar Strömmer menade att det kan vara bra med någon som kommer utifrån med ny blick på verksamheten.

De där argumenten kan man slita och dra i – det är inget unikt för polisen. Men Petra Lundh får nu bevisa att regeringen har gjort rätt bedömning om att hennes arbetslivserfarenhet är den rätta för uppdraget.

Den tillträdande rikspolischefen betonade ett antal strategiska områden hon ser att polisen behöver bli bättre på, utöver den grova organiserade brottsligheten. Det handlar om närvaro i lokalsamhället, cyberbrottslighet, att förebygga brott och att se till att brott som begås klaras upp. Det sista ska gälla också sådant som går under den något märkliga beteckningen ”vardagsbrottslighet”.

Det ringar in ungefär det allmänheten föreställer sig att polisen sysslar med.

Om bytet av rikspolischef kommer att medföra någon större förändring återstår att se. Det är svårt att inte hålla med om att polisorganisationen måste leva upp till allmänhetens förväntningar på ett helt annat sätt än i dag. Liksom att de ökade penninganslagen och förändringarna i lagstiftningen måste ge effekt i arbetet mot den grova brottsligheten. Fler synliga poliser på gator och torg vill också alla ha – utom möjligen Björnligan.

Det var bara att nicka med i det Petra Lundh tog upp i sin presentation, hon sa alla de rätta sakerna. Hur det ska gå till är en annan sak. Fem år hade varit en rimlig tid att ge Petra Lundh för att kunna utvärdera om hon lyckats i sitt uppdrag. Gunnar Strömmer har dock inte så lång tid på sig. Även den pressen får den nya rikspolischefen leva med.

Annons
Annons
Annons
Annons