Annons

Polisvåld är inte vilket våld som helst

Personer med våldsmonopol och ett uppdrag att skydda medborgarna måste bete sig föredömligt.
Ledare • Publicerad 2 juni 2020
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Elizabeth Flores

“Upplopp är de ignorerades språk”, enligt Martin Luther King. Citatet florerar efter att de ursprungligen fredliga protesterna mot Minnesota-polisen – som genom övervåld orsakade en man vid namn George Floyds död den 25 maj – både urartat och spridit sig över landet.

Situationen utvecklar sig fortfarande, men är redan ett bra test på förmågan att hålla flera tankar i huvudet samtidigt. En sådan tanke är att kravaller i stil med de som nu pågår i flera städer i USA inte bör urskuldas utan fördömas. Samhället blir inte mer rättvist av att butiksägare får se sina skyltfönster sönderslagna och hyllor länsade. Det finns bättre citat av Martin Luther King att luta sig mot.

Annons

Med det sagt är både ilskan och demonstrationerna rättfärdiga och fullt begripliga. Videobilderna från George Floyds död är vidriga. Polisövervåld är inte heller vilket våld som helst, eftersom det utövas av personer med våldsmonopol och ett uppdrag att skydda medborgarna. Trots detta finns tyvärr otaliga exempel på att straffet blir mildare, om det alls utdelas. Många minns hur fyra poliser 1991 misshandlade en liggande Rodney King med dussintals batongslag, för att sedan frikännas helt.

Polisvåld förekommer även i Sverige, och även om det inte är lika vanligt som i USA är effekten det har på förtroendet för poliskåren och för rättsstaten lika stor. Även här finns dessutom tecken på att det inte tas på tillräckligt allvar. I en granskning som SVT genomförde förra året pekade en överåklagare på att beviskraven tycks vara högre i mål som involverar poliser. Åklagaren Håkan Roswall menar att det finns domslut som är “närmast häpnadsväckande” i att poliser friats trots mycket tung bevisning (SVT 1/6 -19).

Det är aspekter som inte får glömmas bort när antalet poliser ska öka kraftigt, och där en allt tyngre gängbrottslighet ska hanteras – delvis med ökat våld som följd. En möjlighet kan vara ökad användning av kroppskameror. Polisfacket har tidigare argumenterat för det eftersom de visat sig kraftigt minska förekomsten av falska anklagelser mot poliser, men tekniken kan naturligtvis användas även för att dokumentera överträdelser som begås i tjänst. Förutsättningen är att enskilda poliser inte tillåts stänga av eller blockera kameran, och att materialet kommer oberoende instanser till del.

I slutändan kan dock varken teknik eller policys ersätta ledarskap. Polisen som helhet, liksom enskilda polisanställda, måste ta ansvar för sitt uppdrag. Det gäller i USA och här. Som Martin Luther King sa: det är alltid rätt tid att göra det som är rätt.

Joakim Broman
Annons
Annons
Annons
Annons