Annons

Johanna Nylander: Pumpa in mer i vattensystemet

Utan större underhåll och investeringar i vatten- och elnäten försvinner dagens självklara enkelhet i vardagen.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 12 juni 2023
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Trots den vanligtvis goda tillgången på vatten, och alla de sjöar och vattendrag vi har i landet, är det redan bevattningsförbud i flera skånska kommuner. Fler väntas följa efter om det torra och soliga vädret fortsätter.

Ledarsidans krönikör

Johanna Nylander

är fristående skribent.

Det är bara juni, men det lär inte bli första gången i sommar med larm om torra marker runt om i landet. På många ställen råder det redan eldningsförbud, och vädret förväntas leda till något av en rekordsommar med höga temperaturer, torrt i skog och mark och sinande grundvattenmagasin. Senast 2018 var värmeböljorna så höga att samhällspåverkan blev stor, och längre upp i landet förstördes mer skog än på över hundra år i de svårsläckta skogsbränder som härjade.

Annons

Men det är inte bara vädret och klimatförändringar som leder till vattenbrist. Mycket av det som ofta brukar räknas som grundläggande infrastruktur är eftersatt i Sverige. Det har i vissa fall varit lättare att skära i abstrakta budgetposter för underhåll och uppgraderingar av ledningar, reningsverk och avlopp, när andra akuta frågor tar media- och väljarfokus. Att satsa på vatten- och avloppsnäten och andra basala system kan vara komplext att sätta sig in i som politiker, och något som ger utdelning först flera mandatperioder bort.

”Det räcker inte med att lappa och laga.”

De negativa konsekvenserna börjar synas. Förutom vattenförsörjningen har elnätet varit en annan sådan där sak som länge sågs som självklart att det bara fungerade. Få av dem som varnade för överbelastning, höga priser och för låg kapacitet togs på tillräckligt stort allvar. Tågräls är en annan bit infrastruktur som behöver underhållas bättre. Även om nästa tåg kanske också kommer fram är urspårningar ett allt mer reellt hot på många spår, och som både är en högre risk för liv och last, men som också kostar bra mycket mer när de väl händer.

Utan välskött infrastruktur blir allt annat svårare. De flesta har de senaste decennierna i Sverige kunnat räkna med att vatten finns i kranen, och el i uttaget, utan att ­­­behöva fundera så mycket över tillgång och pris. Vatten har varit så självklart och billigt att det ofta har ingått i hyran. Så är det inte längre för elen, och vattnet är på samma väg. Det är synd, för det finns egentligen fortfarande väldigt goda förutsättningar för nästintill med obegränsat vatten för vanliga hushåll till en nästan försumbar kostnad.

Förra regeringen beställde en utredning om svensk vattenförsörjning som ska presenteras i början av nästa år. Oavsett vad den föreslår måste det stora superdepartementet för klimat och näring ta utmaningarna på allvar. Det får inte bli en lyx i framtiden att kunna se vatten och el som rena självklarheter. Fler styrande politiker måste våga ta långsiktiga beslut som kostar nu för att framtidssäkra landets infrastruktur. Det räcker inte med att lappa och laga.

Annons
Annons
Annons
Annons