Annons

Regeringen är döv för landsbygdens problem

Menar politikerna allvar med viljan att satsa på landsbygden är det dags att de tar av sig cityglasögonen.
Ledare • Publicerad 6 september 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Landskap. Konstverk av Knut Måsö.
Landskap. Konstverk av Knut Måsö.Foto: Margitta Lennartsson

Investeringsstöd riktat mot energi och klimat. Investeringsstöd till besöksnäringen och satsningar på tillgänglighet och infrastruktur genom bättre vägar, mer bredband och stärkt regional flygtrafik.

Regeringen har den senaste tiden strösslat miljarder över landsbygden. Pengarna är till stor del en fördelning av de resurser som regeringen i vårändringsbudgeten föreslog som en förstärkning av landsbygdsprogrammet. Men de är också satsningar som ska ge S försprång i tävlingen om landsbygdsväljarnas gunst.

Annons

Sedan det före detta bondeförbundet började kasta lystna blickar mot storstaden och i hög grad blivit ett parti för libertarianer snarare än för dem som står med stövlarna djupt nere i folkrörelseleran, ser andra partier möjligheten att slå in en kil mellan Centerpartiet och dess kärnväljare.

Kristdemokraterna har gått ut hårt, antagit ett nytt landsbygdspolitiskt program och adresserar väljare i ”hjärtlandet”. ”Vi vill att hela Sverige ska fungera oavsett var man bor. Vi pratar om Dalarna, Värmland, Smålands skogar, Norrlands byar, slätterna i Götaland”, sa partiledaren Ebba Busch vid en pressträff för ett par veckor sedan.

”Ett blött finger i luften har fått politikerna att inse att det kan vara människorna som väljer bort de större städernas larm och brus som kan komma att avgöra nästa års val.”

Moderaterna presenterade i somras ett brett landsbygdspolitiskt program som bland annat innefattade ökade infrastruktursatsningar och ett starkare skydd för markägande. Vänsterpartiet har i sin tur utsett en landsbygdspolitisk talesperson och Liberalerna kommer i höst med ett stort antal förslag om landsbygdens framtid.

Ett blött finger i luften har fått politikerna att inse att det kan vara människorna som väljer bort de större städerna som kan avgöra nästa års val. Dessa blir allt fler. Under pandemin har intresset för att flytta ut på landet ökat. Möjligheterna att arbeta hemifrån är större och fler upptäcker fördelarna med att slippa trängsel och stress. Dessutom är fastighetspriserna rimligare på landet. Miljöpartiets drömscenario där alla trängs ihop i statarlängor på höjden inne i city är allt mer avlägset. Vilket är en god sak.

Det krävs dock omfattande och långsiktiga strukturella satsningar om hela Sverige ska leva och utvecklas. En del av de förslag som näringsminister Ibrahim Baylan (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) presenterade vid en pressträff i fredags (3/9) är ur den aspekten utmärkta. Men S förståelse för konflikten mellan ambitiösa miljö- och klimatmål som storstadscentrerade politiker sätter upp och möjligheterna för människor på landsbygden att hantera sin vardag är traditionellt låg. Om samarbetet med MP fortsätter efter valet är risken stor att om sådant som vägar eller flygtrafik återigen prioriteras ned eller bort.

Att Baylan och Ekeroth under en sensommarvecka framstår som alla goda landsbygdsgåvors givare innebär inte att de rödgröna på allvar tagit av sig cityglasögonen och öppnat öronen. I realiteten är det inte mycket pengar som utlovas i relation till behoven. LRF:s förbundsordförande Palle Borgströms oro över att “regeringen verkar ta så lättviktigt på de viktiga landsbygdsfrågorna” (LRF 9/7) är därför fortfarande värd att beakta.

Landsbygdens möjligheter att leva är betydligt större med en borgerlig regering 2022. En regering som inte bara ser Stockholm, utan även Dalarna, Värmland, Smålands skogar, Norrlands byar och slätterna i Skåne.

Malin Lernfelt är ledarskribent

Malin Lernfelt
Annons
Annons
Annons
Annons