Annons

Joakim Broman: Ryssland måste pressas till max från alla håll

Sverige och Tyskland har gjort helt om och stöttar nu Ukraina med vapen. Besluten är bra och viktiga, men det krävs en fortsättning.
Joakim BromanSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 mars 2022
Joakim Broman
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Ansatta. Ukrainas armé pressas av Rysslands invasion.
Ansatta. Ukrainas armé pressas av Rysslands invasion.Foto: Efrem Lukatsky

Så sent som i fredags kom rapporter om att flera länder, däribland Tyskland, Italien och Österrike, motsatte sig att inkludera Swift – tillgången till det internationella betalningssystemet – i listan över sanktioner mot Ryssland. Men på måndagen fanns en överenskommelse på plats, och även om inte hela den ryska finanssektorn utesluts från Swift var det ett viktigt beslut som redan orsakat gigantisk oreda i den ryska ekonomin.

Tyskland svängde inte heller bara om Swift. I ett tal under söndagen meddelade förbundskansler Olaf Scholz att landet kommer att skicka vapen till Ukraina – något man motsatt sig ända fram till i fredags – och genomför en enorm satsning på det egna försvaret.

Annons

Statsminister Magdalena Andersson (S) höll därefter en pressträff, där hon lade fram ett förslag om att även Sverige till slut ska ge stöd och försvarsmateriel till Ukrainas väpnade styrkor: 500 miljoner kronor, 135 000 fältransoner och 5 000 pansarskott.

Även det var en välkommen omsvängning. För bara ett par veckor sedan motsatte sig regeringen vapenexport till Ukraina. Utrikesminister Ann Linde (S) svarade i SVT:s Agenda att regeringen har ändrat sig som ett resultat av den överraskande storleken och omfattningen på Rysslands invasion. Vänsterpartiet röstade dock ryggradslöst emot förslaget när det behandlades i riksdagen på måndagen.

”Det svenska militära stödet riskerar att komma för sent, eftersom S-regeringen tvekat fram till nu.”

Scenerna från krigets Ukraina tycks ha tänt en eld i europeiska politiker, och helgens beslut utgör viktiga steg. Ändå finns mycket kvar att kritisera – och att göra. Det svenska militära stödet riskerar att komma för sent, eftersom S-regeringen tvekat fram till nu. Det är inte heller lätt att förstå varför Sverige skickar det mindre effektiva vapnet Pansarskott 86, istället för den mer moderna Robot 57, som Ukraina uttryckligen begärt.

Det tyska stödet till Ukraina är både viktigt och stort. Men Tysklands beroende av rysk gas är samtidigt den främsta orsaken till att Ryssland inte helt och hållet utesluts från Swift. Först om Scholz kan hitta en väg bort från Rysslands fossilgas kan man tala om ett helhjärtat stöd till Ukraina.

EU och Sverige måste fortsätta hitta sätt att pressa Ryssland, med sanktioner, handelsrestriktioner och militärt stöd. Det finns ingen anledning att hålla tillbaka, eller att tveka. Ukrainas framtid, liksom den europeiska säkerhetsordningen, står på spel.

Annons
Annons
Annons
Annons