Annons

Sanningarna som provocerar Kina måste upprepas

Kommunistregimens övergrepp ska belysas och kritiseras. Och Kinas ambassadör måste sluta ge sig på enskilda journalister och politiker i Sverige.
Ledare • Publicerad 3 september 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige. Han ska inte få fortsätta att tysta röster i Sverige som kritiserar brotten mot mänskliga rättigheter i Mittens rike.
Gui Congyou är Kinas ambassadör i Sverige. Han ska inte få fortsätta att tysta röster i Sverige som kritiserar brotten mot mänskliga rättigheter i Mittens rike.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kinas ambassad i Sverige fortsätter enträget att attackera det fria ordet. I en ny rapport går Patrik Oksanen – kolumnist på denna ledarsida och senior fellow på tankesmedjan Frivärld – tillsammans med Jesper Lehto igenom de brev som skickats till svenska nyhetsredaktioner, journalister och politiker under de senaste åren, för att tillrättavisa uppgifter som inte stämmer överens med det kinesiska kommunistpartiets självbild.

I rapporten ”Draken som bytte taktik” konstaterar Oksanen och Lehto att Kinas ambassad i Stockholm inte längre använder sin hemsida för att publicera sina påhopp. Istället mejlar den direkt till den som yttrat kritik mot Kina. Det är mer subtilt, men intet på något sätt mindre obehagligt. Dessutom blir det svårare att få syn på och dokumentera omfattningen, även om många tidningar föredömligt väljer att publicera mottagna brev.

Annons

Till journalisten och Kinakännaren Jojje Olsson skickades krav på att han skulle upphöra med sin rapportering om Kina, eller ”möta konsekvenserna” – vilket är ett anmärkningsvärt hotfullt tonfall för att komma från en ambassadör. Efter att Kurdo Baksi ordnat en manifestation för den i Kina fängslade svenske förläggaren Gui Minhai mottog både han och ett flertal av hans uppdragsgivare ett brev, där Kurdo Baksi anklagades för att ”hetsa till hat mot kinesiska regeringen och dess folk”.

Att svensk kritik mot Kina grundas i en allmän antipati mot landet eller kineser hävdar ambassaden ofta. Det är förstås felaktigt: det är det auktoritära ledarskapet som ifrågasätts, och landets upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter. Få i Sverige skulle nog ha något emot närmare band till Kina – om det gällde ett fritt och demokratiskt Kina. Men nu är så inte fallet. Tvärtom. Inte heller reaktionerna på ambassadens upprepade, oacceptabla beteende går att trovärdigt skylla på sinofobi.

”Diktaturens mål är att tysta sanningen. Agerandet är menat att skrämma, mana till självcensur.”

Det är i regel samma sanningar som provocerar, och får ambassadören att fatta brevpennan. Att det skulle innebära ett säkerhetshot att låta Huawei delta i byggandet av svenkt 5G-nät. Att det pågår folkmord i Xinjiang. Att Hongkongs demokrati har smulats sönder. Att Gui Minhai, en svensk medborgare, kidnappats och hålls fängslad av kinesiska staten. Just för att det är sant, och för att det provocerar Kina, är det sanningar vi måste upprepa.

För diktaturens mål är att tysta sanningen. Agerandet är menat att skrämma, mana till självcensur. Rapporten har också flera konkreta förslag på hur Sverige kraftfullt kan svara, som att Utrikesdepartementet bör kalla upp ambassadör Gui Congyou efter varje hotfullt brev. Att den kommande myndigheten för psykologiskt försvar årligen bör publicera en årlig sammanställning av den här typen av attacker ett annat. Och slutligen, att regeringen och riksdagen tydligare bör stödja de som lever under Kinas förtryck. Uigurerna i Xinjiang, invånarna i Tibet och demokratikämparna i Hongkong, men i förlängningen även hela det kinesiska folket.

Vi behöver visa internationell solidaritet, och stark enighet mot Kinas skurkfasoner. Motioner skrivna av riksdagsledamoten Hampus Hagman (KD) om Taiwan fick ambassaden att se rött, och skriva med krav på att han skulle återkalla dem. Ett litet men direkt försök att påverka verksamhet i Sveriges riksdag. Tydligare kunde en varning inte vara.

Mimmie Björnsdotter Grönkvist är ledarskribent

Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons