Annons

Sarah Nylund: Lämna inte de skeptiska i sticket

Kommer skåningen att vilja ta ett vaccin mot covid-19? Om staten vill få med även de skeptiska måste den också på förhand garantera ekonomiskt ansvar om något går fel för den enskilda individen.
Gästkrönika • Publicerad 2 december 2020
Detta är en personligt skriven text i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur få med även de skeptiska?
Hur få med även de skeptiska?Foto: Johan Nilsson/TT

Novus statistiska undersökning, där var fjärde svensk tvekar inför att ta ett vaccin, behöver inte nödvändigtvis gå att översätta på skåningarna. Vårt landskap är befolkat av människor från hela världen - med helt andra synsätt på vaccin och inte sällan med en annan erfarenhet av påbud från myndigheter.

Lägg där till en dos skånsk skepsis som finns sedan gammalt.

Annons

Än är inget klart. Bara att det skrivits avtal med inte mindre än fyra leverantörer av vaccin. Kommer det att finnas skillnader, om än små, mellan dessa ändå olika vaccin? Troligen. Men hur dessa skillnader påverkar oss, vet gemene man inget om. Inte heller hur den tänker som redan haft covid-19, eller levt nära någon med sjukdomen utan att själv drabbas. Vaccin eller inte? Behövs det?

Att Astra Zeneca nyligen gick ut med att studierna sannolikt måste göras om då tester visade att en halv dos vaccin var mer effektiv än en hel, känns dåligt i magen. Att fråga sig om forskningen ändå inte går för snabbt, är det att vara skeptisk? Kanske bara skånskt bondförnuftig?

Vem kan säga exakt var gränsen går mellan begriplig rädsla och foliehatt?

I Sydsvenskan skrev Farshid Jalalvand, mikrobiolog, häromdagen initierat om proteiner och immunreaktioner och skillnader mellan Pandemrix (vaccinet som orsakade narkolepsi hos ett antal unga svenskar) och det vaccin som nu ska tas fram mot covid-19. Han talar om risker kontra möjligheter med vaccinationer. Att alla narkolepsifallen kanske inte nödvändigtvis var en konsekvens av vaccinet, utan även av svininfluensans framfart, eftersom viruset, inte vaccinet, orsakat narkolepsifall i Kina. Han försöker på ett övertygande vis lugna känslorna kring vaccin mot covid-19. Riskerna att bli allvarligt sjuk är ändå större än risken att drabbas av en biverkning. Gott så.

Men han glömmer en sak. Svenskarnas skepsis mot vaccinet handlar inte bara om rädslan för biverkningar. Den går ett steg längre. Rädslan att bli ekonomiskt övergiven.

Vem tar hand om mig om min arbetsförmåga sänks? Om jag skulle drabbas av långtids-covid som en konsekvens av vaccinet?

Kan jag ringa Försäkringskassan? (Host, host).

Läkemedelsförsäkringen? Vem orkar ge sig in i en sådan segsliten tvist?

När Försäkringskassan nu slår rekord i avslag för sjukpenning efter 180 dagar, och när kommunerna drar ner personlig assistans – den typen av handlingar sker inte i ett vakuum. Det sprider oro till alla och envar.

Om då staten, som dessutom aktivt uppmanade alla att ta svininfluensavaccinet, och lär göra det samma med vaccinet mot covid-19, inte kan svara tydligt på vad en vaccindrabbad svensk ska göra sen, drar folk öronen åt sig. Det duger inte att Lena Hallengren lite svepande drar till med Läkemedelsförsäkringen, när hon får frågan på en presskonferens.

Annons

Nästa gång Novus ställer frågor om vaccinmotståndets vara eller icke vara bör de inkludera några följdfrågor.

Många undrar nog:

Vem ska ta hand om dig lille vän, om allt går åt skogen?

I denna senaste undersökning var urvalet inte stort, 1164 personer hade tillfrågats. Hur många av dem som var skåningar, framgick inte.

Det finns skäl att ta reda på hur vaccinmotståndet ser ut i vår region. Dels för att se till att inte för många doser köps in, men också för att ha en plan B för dem som vägrar ta vaccinet.

Det är inte dödsförakt som får människor att säga nej till vaccin.

Det är rädslan att bli diffust sjuk och lämnad i sticket.

Sarah Nylund är meriterad journalist och kommunikatör

Annons
Annons
Annons
Annons