Annons

Ola Tedin: SD leder marschen högerut

Tidöavtalet har gjort regeringspolitik av Sverigedemokratiska hjärtefrågor. Det uppmuntrar partiet att gå än längre till höger.
Ola Tedin
Ledare • Publicerad 28 november 2023
Ola Tedin
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
SD-politik. Partiledaren Jimmie Åkesson vill riva moskéer.
SD-politik. Partiledaren Jimmie Åkesson vill riva moskéer.Foto: Jessica Gow/TT

Vart ska Sverigedemokraterna ta vägen när regeringen vill sätta 14-åringar i fängelse, öppnar för avlyssning utan brottsmisstanke, vill kunna göra svenska medborgare statslösa och tangerar den iranska idén om att staten ska ställa krav på sedligt leverne och god moral? När Socialdemokraterna framhåller att de minsann varit mot invandring i åratal och till och med Liberalerna dras med i den allmänna yran kring hårda tag och längre straff?

De tar ett rejält kliv högerut, såklart.

Annons

Jimmie Åkessons uttalande på partiets landsmöte om att riva moskéer och var det senaste exemplet. ”Vi behöver konfiskera och riva moskéer där det sprids antidemokratisk, antisvensk, homofob, antisemitisk propaganda eller allmän desinformation”, sade Åkesson bland annat, och fortsatte: ”Minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument i stadsbilden bör helt tas bort.”

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Statsminister Ulf Kristersson (M) påpekade att ”i Sverige river vi inte gudstjänstlokaler”. Partiledarkollegorna i KD och L fördömde även de Åkessons utspel. Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) hade Sverigedemokraterna inte förvarnat regeringen om det kontroversiella utspelet.

”Sverigedemokraterna hade inte förvarnat regeringen om det kontroversiella utspelet.”

Åkessons ord fick också vingar långt utanför landets gränser. Enligt Svenska Institutet, vars uppdrag bland annat är att arbeta för en positiv bild av Sverige i utlandet, delades Åkessons utspel i över 34 000 publiceringar i utlandet. Till och med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fann det för gott att under det pågående utrikesministermötet i försvarsalliansens högkvarter i Bryssel påpeka att religionsfrihet är ett av de värden som Nato faktiskt bildats för att värna.

Det stora intresset utomlands beror givetvis på det ansträngda förhållandet mellan Sverige och Turkiet, ett förhållande som knappast lär bli mindre ansträngt efter Åkessons moskéutspel.

SD-ledaren försökte på måndagen mildra och förklara sitt uttalande i en debattartikel i Aftonbladet. Det handlar om att skydda sig mot islamistiska terrorister, menade Jimmie Åkesson. Hur Sverige skyddas från islamistisk terror genom att, med hans egna ord, ”minareter, kupoler, halvmånar eller andra attribut som tjänar som islamistiska monument i stadsbilden (bör) helt tas bort”, återstår dock fortfarande att förklara.

Liksom antisemitismen gärna vill gömma sig bakom ”Israelkritik”, lindar SD gärna in sin islamofobi i omsorg om säkerhet och skydd mot islamister, men de slinter hela tiden i argumenteringen eftersom partiet ständigt pratar om muslimer som en hotfull grupp.

Att ta in Sverigedemokraterna i regeringsunderlaget verkar ha radikaliserat partiet. I takt med att regeringen börjar implementera Tidöavtalets punkter kommer utspelen som för landets näst största parti allt längre ut på högerkanten. Den ledande sverigedemokraten Björn Söder jämställde Prideveckan med pedofili. Sverigedemokrater förfasar sig över att transvestiter läser sagor för barn. EU utmålas som en konspiration avsedd att utarma Sverige på pengar och resurser.

Tidöavtalet har gjort regeringspolitik av en mängd illiberala SD-frågor.

Nu vill partiet ha mer och utmanar genom att gå ännu längre ut till höger.

Ola Tedin är frilansande liberal opinionsjournalist med EU som specialintresse. Han har varit ledarskribent i Sydsvenskan och Expressen, politisk redaktör på Ystads Allehanda samt arbetat för Liberalerna i Europaparlamentet.

Annons
Annons
Annons
Annons