Annons

Carl-Vincent Reimers: Självklart ska försvaret använda regnbågsflaggan

Att Försvarsmakten tar ställning för sexuella minoriteters grundlagsstadgade rättigheter är helt rimligt. Låt oss komma ihåg det när kritiken mot försvarets Pride-annons börjar rulla in.
Carl-Vincent ReimersSkicka e-post
Signerat • Publicerad 2 augusti 2021
Carl-Vincent Reimers
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Överbefälhavare Micael Bydén (mitten) deltar i Stockholms Pride-parad 2019.
Överbefälhavare Micael Bydén (mitten) deltar i Stockholms Pride-parad 2019.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Försvarsmakten har återigen gjort värderingar till huvudnumret i sin externa kommunikation. I samband med starten av Stockholms Pridefestival hade myndigheter under söndagen en helsidesannons på Svenska Dagbladets förstasida där man kunde bevittna en grupp soldater poserandes med en regnbågsfana, till texten ”En flagga värd att försvara”.

Det är inte första gången Försvarsmakten tar tydlig ställning i värderingsfrågor. De senaste åren har kampanjerna som signalerar inkluderande och toleranta värderingar avlöst varandra. Bakom finns naturligtvis en vilja att inkarnera de principer som den svenska staten i dag ytterst vilar på, men också ett mer slugt egenintresse av att rekrytera unga till en karriär i försvaret.

Annons

Inte dröjde det länge innan kampanjen väckte debatt. I mitt flöde på sociala medier kan jag identifiera mycket ros, inte minst hos ledande personligheter i försvarsetablissemanget, men också en hel del ris, framför allt hos personer som står långt till höger politiskt.

Hos kritikerna är det främsta argumentet: hur kan svenska soldater posera med en politisk symbol som regnbågsflaggan när man är en oberoende myndighet?

Om regnbågsflaggan ska ses som politisk, ja då är Försvarsmakten i högsta grad det också. Något som för övrigt även gäller den svenska flaggan. Den blågula fanan är främst en statssymbol, men därtill representerar flaggan det samhällsskick som vi lever i. Närmare bestämt en demokratisk, konstitutionell monarki som betraktar mänskliga fri- och rättigheter som statens hörnstenar.

Att Försvarsmakten inte ska kunna försvara detta framstår som mycket märkligt.

”Att se användningen av regnbågsflaggan som en organiserad kupp från vänster är därmed helt enkelt felaktigt.”

I sammanhanget är det viktigt att betona att regnbågsflaggan inte är en logotyp för en enskild organisation, vilket ibland framförs av kritikerna. Varken Stockholm Pride eller RFSL – organisationer som rätteligen kan beskrivas som vänstervridna och som det finns anledning att kritisera – äger rättigheterna till flaggan. Tvärtom vägrade dess skapare på 70-talet, konstnären Gilbert Baker, att varumärkesskydda den för att låta fanan förbli en fri och bred symbol.

Att se användningen av regnbågsflaggan som en organiserad kupp från vänster är därmed helt enkelt felaktigt.

Det finns alltså anledning att känna stolthet över Försvarsmaktens kampanj, politisk eller ej. Sverige är tillsammans med några få andra västerländska demokratier unikt i världen om att ha en militär som aktivt verkar för att kvinnor och öppet homosexuella ska kunna tjänstgöra där. Det förtjänar stöd och beröm.

Carl-Vincent Reimers är ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons