Annons

Martina Jarminder: Sjukskrivna partiledare är en utmaning

Miljöpartiets Märta Stenevi är sjukskriven på obestämd tid efter en tuff höst. Men hur länge kan hon bli borta?
Martina JarminderSkicka e-post
Gästkrönika • Publicerad 20 januari 2024 • Uppdaterad 22 januari 2024
Martina Jarminder
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Sjukskriven. Märta Stenevi (MP) behöver återhämtning.
Sjukskriven. Märta Stenevi (MP) behöver återhämtning.Foto: Christine Olsson/TT

Många överraskades av att språkröret Märta Stenevi (MP) sjukskriver sig och lämnar rodret till sin nyvalde kollega Daniel Helldén. Stenevi är känd för att vara tuff och ganska kompromisslös som politiker. Hon vinner ofta debatter och bär inga silkesvantar när hon tar ner sin motståndare. Steget till att göra sig sårbar och erkänna att det blivit för jobbigt och tungt är stort.

Givetvis ska man som partiledare få lov att vara mänsklig och erkänna att det utmanande uppdraget ibland känns för tungt. Om man utgår från det som Stenevi skrivit i sociala medier är det de interna stridigheterna – där hennes stil som arbetsledare kritiserats som för tuff och läckorna kring att hon och hennes nya språkrörskollega inte hade tillräckligt bra personkemi och inte heller samma politiska målsättningar – som har varit tärande för språkröret.

”En partiledare måste i det fallet kunna och vilja bära oket, även om lidandet man eventuellt får bevittna vilar tungt på axlarna.”
Annons

Det förvånar lite att Stenevi också menade att världsläget, med de krig och det mänskliga lidande vi numera dagligen bevittnar, har gjort hösten svår. Det kan bli något av en utmaning i rollen som partiledare. Det ingår i arbetsbeskrivningen att vara med och ta tunga och svåra beslut, till exempel om man blir minister och Sverige hamnar i kris. En partiledare måste i det fallet kunna och vilja bära oket, även om lidandet man eventuellt får bevittna vilar tungt på axlarna.

Märta Stenevi är inte ensam om att ha sjukskrivit sig för utmattningsliknande symptom som partiledare. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var sjukskriven 2015 och det var inte så märkligt: han hade burit hela partiet på sin rygg i tio år. Det är snarare överraskande att Åkesson lyckades ta sig tillbaka och fortsätta leda, trots att utbrändhet gör det svårt att återvända med full kapacitet.

Åkesson är sitt parti på ett sätt som Stenevi inte är. Miljöpartiet har också två språkrör, vilket gör att arbetet kan fortsätta relativt ostört, även om MP såklart får värna om att inte överbelasta den nyvalde Daniel Helldén, som under en tid får göra både sitt och Stenevis jobb, dessutom under en pågående valrörelse.

”Åkesson är sitt parti på ett sätt som Stenevi inte är.”

Partiledare som sjukskriver sig på obestämd framtid är en utmaning för partierna och försvårar för den långsiktiga planeringen. Samtidigt är partiledare också människor och måste ha samma rätt till sjukskrivning som andra med utmattnings- eller utbrändhetssymptom.

En obekväm fråga som både partierna och partiledarna måste ställa sig om det blir mer accepterat för partiledare att sjukskriva sig om jobbet blir betungande är hur länge man kan vara borta från ett så speciellt uppdrag. Till exempel går det knappast att vara sjukskriven under en nationell valrörelse. Europavalet är på gränsen.

Centerpartiets ledare Karin Söder fick avsäga sig den historiska posten som Sveriges första kvinnliga partiordförande när hon drabbades av cancer. Kanske hade Söder i dag haft möjligheten att sjukskriva sig under behandlingen och sedan återgå till partiledarposten. Det är en intressant tanke.

Martina Jarminder är politisk redaktör på centerpartistiska Skånska Dagbladet. Detta är en gästkrönika på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons