Annons

Katarina Erlingson: Skål för en efterlängtad gårdsförsäljning

Nästa år ska man få köpa öl, vin och sprit hos svenska producenter, men förslaget att det ska bli besöksnäring snarare än detaljhandel är okänd mark.
Katarina Erlingson
Ledare • Publicerad 5 juni 2024 • Uppdaterad 5 juni 2024
Katarina Erlingson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Skål!
Skål!Foto: Stian Lysberg Solum

Många mikrobryggerier och vingårdar i Sverige har väntat länge på att det ska bli tillåtet med gårdsförsäljning. Turerna har varit otaliga under årens lopp. Att skydda Systembolaget har varit viktigt för många, ibland till gränsen för det absurda. De som ihärdigt har kämpat för gårdsförsäljning, främst Centerpartiet och Moderaterna, har vägrat att ge upp.

Nu har regeringen äntligen aviserat en lagrådsremiss om att tillåta just gårdsförsäljning. Det har varit utlovat länge, men socialminister Jakob Forssmed (KD) har gett intryck av att vilja förhala processen. Förslaget med en betald rundvisning eller lyssna på en föreläsning som krav för att få handla alkohol på gården kan vara det förnumstiga som blev Alexanderhugget. Då räknas nämligen gårdsförsäljning som besöksnäring och inte detaljhandel, vilket antagligen är en säkerhetsåtgärd för att försöka skydda Systembolaget.

”Förslaget är i snålaste laget: bara 70 centiliter.”
Annons

Statsminister Ulf Kristersson (M) säger att gårdsförsäljning är en frihetsreform, men så mycket frihet är det inte när svensk byråkrati ska vara så här ständigt närvarande. Det som borde vara lättast att acceptera för ”frihetsförespråkarna” är begränsningar i hur mycket alkohol man får köpa. Men regeringsförslaget är i snålaste laget: bara 70 centiliter. Mängden motsvarar en normalstor flaska sprit, och är förstås en besvikelse för de småskaliga företagen som tillverkar prisbelönt gin, rom på skånska sockerbetor eller whisky på svenskodlat spannmål.

Spriten i sig själv är redan dyr på grund av det småskaliga hantverket, men tvånget med betald rundvisning eller föreläsning gräver ännu djupare hål i plånboken. Det är onödigt av regeringen att göra besöket ännu dyrare. Även maximalt tre liter av vin, öl eller cider är i snålaste laget.

Förslaget innehåller också ett maxtak för hur stor produktion det får vara på gårdarna. Det är klåfingrigt. Man får hoppas på att det fortsätts att skruva på detaljerna under den sexåriga provperioden så att gårdsförsäljningen kan fortsätta gynna företagare, landsbygden och besöksnäringen. Samt dryckesintresserade.

Annons
Annons
Annons
Annons