Annons

Malin Lernfelt: Skatteslöseriet är ett hån

Politiker som slarvar bort miljoner, ibland miljarder, skattekronor måste ställas till svars.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 8 december 2022
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Lite clownmatte eller lindans på engelska, någon?
Lite clownmatte eller lindans på engelska, någon?Foto: Martin Meissner

Ibland ställer sig människor frågan om vad deras skattepengar går till. Kanske särskilt i tider som nu då inflationen leder till att de indexuppräknade skatterna, som till exempel energiskatten, höjs ordentligt. Då kan det vara bra att känna till att Linnéuniversitetets projekt ”Trollsyn i hjärtemarkerna” har fått 4,5 miljoner sköna skattekronor av Vetenskapsrådet.

Projektet går ut på att “skapa en relation till olika material genom att se på dem som troll skulle göra”. Eller som projektledaren Katarina Bonnevier uttrycker det: ”Vi forskar genom att själva agera som bortbytingar och röra oss i trollpack tillsammans med lantbrukare, skogsarbetare och andra konstnärer.” (SVT 11/4)

”Cirkus hör definitivt inte hemma som verktyg i skolan.”
Annons

En annan fantasifull användning av skattepengar är införandet av regionala cirkuskonsulenter. I Stockholm, Västra Götaland och Östergötland finns numera akrobater som ska inspirera och ge råd om hur man i större omfattning kan använda cirkus i offentlig sektor, bland annat som ett verktyg i skolan. Lite clownmatte eller lindans på engelska, någon?

Andra spännande satsningar som tål att funderas över är 127 bortblåsta miljoner i Region Gävleborgs havererade vindkraftprojekt, Arbetsförmedlingens strösslande med miljoner till utbildningar ingen går på, eller att Uddevalla kommun tänker lägga en miljard för att bygga en Wingårdh-låda till medborgarhus som man tror ska rädda centrum från att dö.

Exemplen ovan är alla nominerade i Skattebetalarnas tävling “Årets värsta slöseri 2022”. En tävling organisationen traditionsenligt hållit sedan 2014 och som på ett utmärkt, om än långt ifrån heltäckande, sätt, blottlägger den vårdslöshet med vilken våra skattepengar hanteras.

Insikten om att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” tycks ha dött med citatets upphovsman, den tidigare socialdemokratiske socialministern Gustav Möller (1884–1970). Trots att både liberala opinionsbildare och organisationer som Skattebetalarna gång på gång försöker lyfta det förakt det innebär för hårt arbetande människor när deras pengar används till trams eller slösas på oseriösa projekt istället för att användas där de bäst behövs, tycks situationen bara förvärras från år till år.

Vill folk leka troll i skogen bör de bekosta det själva. Cirkus hör definitivt inte hemma som verktyg i skolan, tvärtom måste experimenterandet med våra barns lärande få ett slut. Och allra viktigast: politiker som slarvar bort miljoner, ibland miljarder, skattekronor måste ställas till svars. Det betydligt oftare än var fjärde år. Alternativet är att acceptera slöseriet. Det vill vi väl inte?

Annons
Annons
Annons
Annons