Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skyddar LAS mot våldtäkter?

Statsministern lät som en robot programmerad av LO i partiledardebatten. Tyvärr lär en sådan ensidighet inte ge kvinnor skäl att känna sig trygga.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.

”Våldtäkter och allvarliga sexuella övergrepp har ökat de senaste åren”, konstaterade programledaren i söndagens partiledardebatt. ”Stefan Löfven, vad beror det här på?” (6/5)

”Jag vill hur ta fram en oerhört viktig sak, hur vår arbetsmarknad fungerar. Då förstår jag inte varför man lägger förslag om att försvaga löntagarnas ställning på arbetsmarknaden, att göra det lättare att säga upp människor. Då kommer dessa kvinnor som är utsatta på jobbet att bli rejält utsatta.”

Hmm. Så gruppvåldtäkter på lekparker och kyrkogårdar kan förklaras med otrygga anställningar? För den unga tjej som är orolig för att gå ut sent på kvällen – eller hem från skolan eller springa en runda i skogen för den delen– blev hans fokus sannolikt inget som lugnade det pickande hjärtat.

När Jimmie Åkesson (SD) nämnde att många våldtäktsmän slipper utvisning svarade Löfven lite vagt att det får domstolarna avgöra och sen – tjoff – bytte han över till favoritämnet igen. ”Men om du nu är så bekymrad över kvinnorna, varför vill du försämra löntagarnas ställning på arbetsmarknaden? Det här är allvarligt. Du vill införa undantag för fem. Det innebär att på de allra flesta arbetsplatser i vårt land så kommer vem som helst att bli uppsagd hur som helst. Hur många är det inte på sina arbetsplatserna som blir utsatta för både det ena och det andra.”

Jag är osäker på hur många grova våldtäkter som sker på svenska arbetsplatser, men det känns inte seriöst att vårt lands viktigaste politiker viftar bort problematiken med en slags slogan från facket.

Alla sexuella kränkningar beror naturligtvis inte på invandringen, för dels är inte alla nyanlända eller asylsökande våldtäktsmän, och dels har kvinnor som vittnat i metoo-rörelsen har berättat om hur inrikes födda män betett sig illa i decennier. Och Löfven är inte helt ute och cyklar för kvinnor bli modigare om de inte förlorar jobbet om de berättar om chefens tafsande.

Men nog behöver problematiken kring allvarliga sexuella övergrepp bemötas mer seriöst. Mycket mer seriöst.

Läs gärna också: