Annons

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Skyttedals nya parti borde få kristdemokraterna att svettas

I det lite förbisedda valet till Europaparlamentet är ett starkt varumärke en klar fördel.
Mimmie Björnsdotter GrönkvistSkicka e-post
Ledare • Publicerad 3 april 2024 • Uppdaterad 4 april 2024
Mimmie Björnsdotter Grönkvist
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Uppstickare. Sara Skyttedal startar ett nytt parti för att få sitta kvar i Europarlamentet.
Uppstickare. Sara Skyttedal startar ett nytt parti för att få sitta kvar i Europarlamentet.Foto: Johan Nilsson/TT

Är det Junilistan? Är det Folkpartiet? Nej, det är Folklistan – Sara Skyttedals nystartade parti, vars namn låter som en bisarr sammanslagning av de två. Målet? Att säkra en plats i Europaparlamentet. Vad har uppstickarpartiet för valplattform och kandidater i övrigt? Återstår att se.

”Det är ingen grå Heléne Fritzon (S) vi talar om.”

Det är möjligt att Folklistan bara blir en fluga, som inte ens flyger i ett val. Flera etablerade partier ligger nära spärren, och nischen ”litet borgerligt parti” är tagen. Men EU-parlamentsval är mer oberäkneliga än riksdagsval. Vad som helst kan hända. Tidigare har både feminister och pirater fått ta plats i Strasbourg.

Annons

Sara Skyttedal är inte heller vem som helst, som vaknade på fel sida en dag och bestämde sig för att registrera ett parti hos Valmyndigheten. Hon har suttit i Europaparlamentet sedan 2018, och ville återigen ställa upp som förstanamn på listan, men dumpades av Kristdemokraterna och Ebba Busch i en smutsig process. Att starta eget är det enda sättet för henne att få möta väljarna igen – och varför inte?

Det är lätt att avfärda Skyttedals tilltag som ett desperat försök att få behålla lön och förmåner. Sådant kan förstås spela in, men det är inte ont om arbetstillfällen i Bryssel. Särskilt inte för en tidigare parlamentariker.

Det kan också vara så att Sara Skyttedal upplevde att hon gjorde ett viktigt arbete, och vill fortsätta göra det. Ge väljarna som röstade på henne i förra valet en chans att ge henne förtroende på nytt. Även om hennes ursprungliga parti ville annorlunda.

På många sätt är det helt galet att KD petade båda parlamentarikerna som representerat dem de senaste åren. Förutom Skyttedal, även David Lega. Väldigt mycket kunskap, kontakter och erfarenhet, vaskad. Bara sådär.

Folklistan må vara nyetablerad, men samma sak går inte att säga om Sara Skyttedal. Hon har varit en av de svenska parlamentariker som gjort mest väsen av sig. Det är ingen grå Heléne Fritzon (S) vi talar om. I det lite förbisedda valet till Europaparlamentet är ett starkt varumärke en klar fördel.

Inte konstigt att det svettas inom KD. Det finns en klar risk för röstsplittring, något som partiet inte har råd med. Att Sara Skyttedal gick emot sitt parti vad gäller synen på cannabislegalisering – hon är för – kan ge även andra borgerliga partier skäl att oroas. Det är en fråga som engagerar, och den frihetliga linjen får lite utrymme i den etablerade borgerligheten. Särskilt inom regeringssamarbetet. Kanske finns det en hel del frihetliga missnöjesröster att plocka för Sara Skyttedals nya parti.

Annons
Annons
Annons
Annons