Annons

Malin Lernfelt: Slöjförbud i förskolan vore välkommet

Förskole- och lågstadiebarn är för små för att bära religiös klädedräkt till vardags. Därför är det utmärkt att frågan om ett förbud mot huvudduk i skolan återigen kan hamna på riksdagens bord.
Malin Lernfelt
Ledare • Publicerad 11 maj 2023
Malin Lernfelt
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Religionsfrihet – eller tvång? En viktig fråga för troende vuxna men även för barn som bör ha rätten att vistas i miljöer som är fria från religiöst tvång.
Religionsfrihet – eller tvång? En viktig fråga för troende vuxna men även för barn som bör ha rätten att vistas i miljöer som är fria från religiöst tvång.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt en dom i Högsta förvaltningsdomstolen från i höstas saknas lagstöd för kommuner att förbjuda slöja i förskolor och grundskolor. Det var efter att de skånska kommunerna Staffanstorp och Skurup velat ha regler som förbjuder huvudduk i skolan som frågan hamnade i rätten. Enligt domstolen omfattas kläder som uttrycker religionstillhörighet av lagen om yttrandefrihet.

Nu kan det dock bli ändring. Liberala Kvinnor har beslutat att lägga fram en motion om slöjförbud för barn i förskola och lågstadium på Liberalernas landsmöte i höst. Kvinnoförbundets ordförande Cecilia Elving är tydlig: ”Slöjan är ju en symbol för kvinnoförtryck när det används på småbarn och finns till för att skyla sig från mäns blickar, det är ju en sexualisering av barn – det är väldigt problematiskt”, säger hon (SR 2/5).

Annons

Om partiet går på kvinnoförbundets linje och säger ja kommer det att innebära att det finns en majoritet i riksdagen för att utreda ett förbud. Både M, KD och SD har tidigare ställt sig positiva till att utreda och KD och SD har även direkt efterfrågat en lag mot att yngre barn bär slöja i förskola och skola.

Från vänsterhåll kallas ofta resonemangen om slöjförbud för skolbarn för främlingsfientliga. Under en frågestund i riksdagen häromdagen ställde riksdagsledamoten Nadia Awad (V) till och med frågan till jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L), om regeringen ens anser att muslimer är människor med samma rättigheter som alla andra, bland annat med hänvisning till slöjförbudsfrågan.

Paulina Brandberg svarade klokt och hänvisade till alla de flickor som tvingas bära huvudduk mot sin vilja och exemplifierade med när förskollärare förväntas vakta så att slöjan sitter på ordentligt under hela dagen.

”Barn har rätt att vara barn oavsett vilken religion deras familjer utövar.”

Där någonstans hittar man också den springande punkten, själv kärnan i vad det här handlar om. Det vill säga att individer har rättigheter, inte grupper. Och det enskilda barnets frihet, rättigheter och möjligheter måste alltid gå före (religiösa) vuxnas önskemål.

Barn i förskoleåldern är för små för att bära religiösa klädedräkter med allt vad det innebär. Småflickor har heller ingen anledning att bevisa ärbarhet genom att skyla sig. Dessutom bryter det rimligtvis mot läroplanens jämställdhetsmål att barn av ett visst kön bär täckande plagg som skiljer ut dem och hindrar dem i leken. Ett generellt förbud skulle också vara ett stöd för dem som riskerar att tvingas bära slöja och göra skolan till den självklara fristad från patriarkalt och religiöst tvång den behöver vara.

Barn har rätt att vara barn oavsett vilken religion deras familjer utövar.

Annons
Annons
Annons
Annons