Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Även svenska barn behöver få vaccin

Riktigt hög vaccinationsgrad är det enda som kan stoppa pandemin.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 2 september 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Gorm, Kallestad

Den norska regeringen beslutade på torsdagen att barn från 12 år ska vaccineras mot covid–19 i vårt grannland. Danskarna började ge sprutor till ungdomarna redan i somras och tillhör nu de länder i Europa som har högst andel vaccinerade i befolkningen, 72,4 procent. Detta bidrar starkt till att Danmark kan släppa alla restriktioner från och med den 10 september.

”Endast 777 344 av 1,4 miljoner skåningar är fullvaccinerade, vilket motsvarar drygt hälften av invånarna. Många är alltså fortfarande oskyddade och sprider farsoten vidare till andra.”

Region Skåne skickade på torsdagen ut ett pressmeddelande om att ”70,7 procent av skåningarna” har fått båda sina sprutor. Men det är en sanning med modifikation. För då räknar inte regionen med alla under 18 år. Endast 777 344 av 1,4 miljoner skåningar är fullvaccinerade, vilket motsvarar drygt hälften av invånarna. Många är alltså fortfarande oskyddade och sprider farsoten vidare till andra.

Annons

För coronaviruset gör ingen skillnad på ålder. Tvärtom driver yngre och ovaccinerade nu upp smittan – barn och unga står för en överväldigande majoritet av alla nya fall.

Detta är mycket olyckligt. Deltavarianten är inte att leka med. Med den sprids covid–19 snabbare och gör fler riktigt sjuka än tidigare. I USA ligger nu rekordmånga på sjukhus, drygt 100 000 personer, varav 25 000 på intensiven.

Men har inte amerikanerna mycket färre vaccinerade? Nej, vaccinationsgraden ligger på 53 procent av hela befolkningen i USA. I Sverige är den 57 procent, vilket för övrigt är under genomsnittet i EU.

Men yngre blir ju inte allvarligt sjuka? Förvisso. Många, ungefär var tionde, får ändå långvariga besvär. I Storbritannien, som också haft många infekterade, finns du hela två miljoner med postcovid. Fundera på vad det kostar i form av lidande, arbetsbortfall och sjukvårdsresurser. De ökade sjukhusinläggningarna tränger också undan annan vård. Patienter som exempelvis behöver nya höftleder får nu vänta igen.

Det finns alltså fortfarande skäl att vaccinera så många som möjligt, så snabbt som möjligt. Inklusive tonåringarna.

”Det finns alltså fortfarande skäl att vaccinera så många som möjligt, så snabbt som möjligt. Inklusive tonåringarna.”

Regionrådet med ansvar för sjukvården i Skåne, Gilbert Tribo (L), har nyligen krävt svar från Folkhälsomyndigheten huruvida även svenska barn och ungdomar från 12 år ska få vaccin. Det gör han rätt i. 12-åringar och äldre erbjuds vaccinet i alla andra EU-länder, samt i USA, Kanada – och snart alltså även i Norge. Och nu har vi äntligen ingen brist på vaccin här längre.

Varför inte också Sverige skulle försöka skydda så många som möjligt genom vaccinering är en gåta. Särskilt eftersom både generaldirektören och statsepidemiologen på Folkhälsomyndigheten helt korrekt konstaterar att vaccinet är det enda riktigt verksamma verktyget vi har för att stoppa pandemin.

Men då måste vi komma upp i nära 90 procent – av hela befolkningen. Så vad väntar den svenska regeringen och expertmyndigheten på?

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons