Annons

De 22 forskarna hade fler rätt

Avsändare får inte bli viktigare än fakta och argument. Folkhälsomyndigheten borde ha varit mer lyhörda för nya rön om coronaviruset.
Ledare • Publicerad 4 maj 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Citat från hus på Uppsala Universitet.Foto: FREDRIK PERSSON

Avsändare har ofta trumfat innehåll under pandemin. De 22 forskare som under förra våren framhöll att mycket redan då talade för att covid-19 sprids av personer som inte känner sig sjuka avfärdades som illojala foliehattar.

Anders Tegnell snoppade av dem med att de ”inte är våra ledande forskare i fältet”. Hans chef, Johan Carlson, sade nedlåtande att kritikernas resonemang om pandemihanteringen inte är mer värda ”än när Enok Sarri spår väder i abborrmagar”. Statsepidemiologen och generaldirektören har inte visat prov på en intellektuellt hederlig hållning eller bemött sina meningsmotståndares bästa argument.

”Fakta måste stå i fokus, inte titlar eller tjurskallighet.”
Annons

Nu har Expressen gjort en genomgång (4/5) av de vetenskapliga meriterna för ett femtiotal nyckelpersoner som gjort sina röster hörda om corona. Och det visar sig att flera av de 22 forskarna tillhör de främsta i världen, bland andra professorerna Joacim Rocklöv och Fredrik Elgh som deltog i ett samtal om coronastrategin på Kristianstadsbladet TV för ett par veckor sedan. Även Tove Fall är en tung professor. Anders Tegnell tillhör däremot inte världseliten.

Men egentligen ska inte deras auktoritet spela en avgörande roll, utan i stället en genuin vilja att ta till sig ny kunskap genom en prestigelös, prövande sakdiskussion för att uppnå goda resultat.

Att Folkhälsomyndigheten och regeringen inte är mer lyhörda sker till ett mycket högt pris. För de 22 forskarna har haft flera viktiga och riktiga poänger: Det är avgörande att agera tidigt. Att testa, isolera och sätta fler i karantän. Smittan är i stor utsträckning asymtomatisk och luftburen. Och munskydd är verkligen effektiva mot covid-19.

Men beslutsfattarna tar fortfarande inte höjd för detta i sina rekommendationer med följden att Sverige får lida av den mycket höga samhällsspridningen, vecka ut och vecka in. Det dåliga utfallet är ingen slump – det beror på för sena och otillräckliga åtgärder som i sin tur vilar på felaktiga grundantaganden. Just därför måste fakta stå i fokus, inte titlar eller tjurskallighet.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Sofia NerbrandSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons