Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Den som tar sitt barn till IS förtjänar fängelse

IS-kvinnan som rövat bort sin tvåårige son till Syrien är olämplig som förälder och ska sitta bakom lås och bom.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 8 mars 2021 • Uppdaterad 11 mars 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Barnförbjuden miljö. Islamiska staten erbjuder blott ofrihet, förtryck och terror.
Barnförbjuden miljö. Islamiska staten erbjuder blott ofrihet, förtryck och terror.Foto: Maya Alleruzzo

Att röva bort sitt barn från den andra föräldern och ta det till krigets Syrien är ett förfärligt brott. På måndagen dömdes en kvinna till tre års fängelse av Lunds tingsrätt för att hon 2014 tog sin då tvååriga son till Islamiska statens kalifat. De blev kvar där i sex år och återvände till Sverige först i höstas. Nu har pojkens far ensam vårdnad, tack och lov. Alla föräldrar är inte lämpliga, och då ska de inte ha hand om sina barn.

”IS-barnen ska inte få sota för sina föräldrars brottsliga misstag.”

Mamman lade i början av vistelsen upp text och bild på Facebook där hon hyllar och försvarar den islamistiska terrorsekten. Hennes advokat hävdade att det skulle vara en förmildrande omständighet att hon kort före Syrienresan hade gått igenom en livskris efter sin moders död och konverterat till islam. Att söka tröst i religion behöver inte vara fel, men det är inget försvar för ren vanvård av sina barn. Ett gott uppsåt kan inte uppväga synnerligen dåliga konsekvenser för en liten pojke, som i det här fallet.

Annons

Och pojken är inte ensam om sitt tragiska öde. Sverige är ett av de länder i Europa där flest per capita – cirka 300 personer – har valt att åka till striderna och kalifatet. Den nu dömda kvinnan födde två barn till i Syrien, och de är i juridisk mening också svenskar. Uppskattningsvis lever några tiotals barn med svenskt medborgarskap fortfarande i armod och fara i Syrien.

Sverige har ett ansvar att få hem dem och se till att de får en bra uppväxt. IS-barnen ska inte få sota för sina föräldrars brottsliga misstag – minst fyra svenska barn har hittills dött i flyktinglägren.

Det finns också en säkerhetsaspekt. Säpo bedömer att de barn som växer upp i IS-familjer i ”nya kalifatet”, som lägren betecknas som, lätt kan rekryteras och i framtiden återvända som dödsbringande soldater till Sverige. Det får inte hända.

Annons
Annons
Annons
Annons