Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: En tsunami försvinner inte bara för att man blundar

A och O är att agera innan vi har nått upp i de riktigt stora smittotalen. Denna naturlag gäller även i Sverige.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 15 december 2021 • Uppdaterad 16 december 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Munskyddet på, tack.
Munskyddet på, tack.Foto: Isabell Höjman/TT

Vi har samma coronavirus i Sverige som i övriga världen. Vill bara påminna om det när många medier rapporterar om att smittan rusar i höjden i våra grannländer och att deras regeringar därför sätter in nya restriktioner igen.

Som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sade i ett hastigt annonserat tal till nationen på söndagskvällen: ”Det råder ingen tvekan om att en flodvåg med omikron är på väg.”

Annons

Man kan vifta bort den nya varianten – men det vore dumt. Den sprider sig med en sanslös hastighet. Antalet fall fördubblas på två dygn. Kraften i exponentiell tillväxt är i sanning enorm. I början, då man går från 2 till 4 till 8 och 16, får den inte så stora konsekvenser. Men när man kommer upp i tal som 32 768, 65 536 och 131 072 blir det kännbart. För att inte tala om när man går från 1 048 576 till 2 097 152 och så vidare.

En del talar om att omikron skulle ge ”mildare” sjukdom, men det spelar ingen roll när väldigt många infekteras så här snabbt, vilket också WHO:s generalsekreterare påpekar. Risken för att sjukvården överbelastas inom några veckor är överhängande. Inläggningarna ökar nu i rask takt.

När vi nu dessutom har vinterkräksjuka, RS-virus och säsongsinfluensa i omlopp kommer väldigt många bli sjuka samtidigt och då blir det betydligt färre som kan utföra nödvändigt arbete, vilket kan få långtgående effekter i flera delar av samhället.

Lägg därtill att de allra flesta, även sköra äldre och utsatt vårdpersonal, inte har fått sin tredje vaccinationsdos ännu i Sverige. Data om omikron talar för att effekten efter två sprutar avtar och kanske inte ens är tillräcklig för att skydda mot svår sjukdom. Det finns också indikationer på att Astras vaccin, som just många äldre och medarbetare inom vård och omsorg har fått, ger ett betydligt svagare skydd än mRNA-vaccinerna.

Går det riktigt illa är vi på väg in i en perfekt storm där alla dessa faktorer samverkar för att göra livet riktigt svårt en tid framöver.

Det är mot denna bakgrund man ska se den nya norska statsministern Gahr Støres ord om att läget är allvarligt och att hundratusentals kan smittas varje dag om bara tre veckor. Att regeringen i Danmark uppmanar allmänheten att hjälpa till med att vaccinera fler nu och att britterna har gett sig på den närmast omöjliga uppgiften att ge en tredje spruta till tiotals miljoner invånare över 18 år – före nyårsafton.

I Sverige är Folkhälsomyndigheten och S-regeringen dock i vanlig ordning alldeles för sent ute. Regionerna håller på att upphandla aktörer som ska ge den tredje dosen till den stora majoriteten från och med januari. Bara drygt 10 procent av läkarna och sjuksköterskorna har fått sin tredje dos och utsätter därför både sig själva och sina patienter för fara. Det måste bli ett underkänt betyg för de svenska beslutsfattarna att vi befinner oss i denna prekära situation och att inte mer görs från centralt håll.

Alla måste därför göra sitt till för att undvika ett verkligt krisläge. Att använda ett ordentligt andningsskydd i alla inomhusmiljöer är en god idé. Studier visar att covid-19 sprids genom luften och att många smittas inom bara några minuter så det räcker inte att hålla armlängds avstånd. Munskydd reducerar dock risken att infekteras avsevärt.

Att ta sitt vaccin så snart som möjligt vore också en välgärning, både för dig själv och andra. Men i Skåne vaccineras inte tillräckligt många. Nära en halv miljon skåningar har ännu inte ens tagit den första sprutan och bara lite drygt 4 000 personer såg till att göra det i förra veckan. Alldeles för få har dessutom fått den tredje dosen: knappt 200 000 av befolkningen på 1,4 miljoner.

Många är oerhört trötta på pandemin. Vem är inte det? Självfallet önskar vi alla att den blev till en krusning så snart som möjligt. Men så är nu inte verkligheten. Tvärtom. Och det vore livsfarligt att låtsas som att farsoten inte rusar fram. Vi uppfattar bara inte tsunamin ännu, eftersom Sverige testar och sekvenserar alldeles för få och att de som får covid–19 i dag kommer att dyka upp på akuten runt nyår.

Annons

A och O är att agera innan vi har nått upp i de riktigt stora smittotalen. Denna naturlag gäller även i Sverige.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons