Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Fler ska kunna älska och äga sitt hem

Sälj allmännyttan till enskilda invånare som har större nytta av den.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 maj 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Hemmaidyll.
Hemmaidyll.

Jag älskar att äga. Så löd en klockren, men kontroversiell, MUF-slogan för ett par decennier sedan. Poängen var att lyfta fram vikten av att själv äga sitt liv, sitt boende, sin framtid. Att marknadsekonomi – kapitalism – är bra. Det ger en mer effektiv resursanvändning i samhället och större egenmakt till individen.

Att förfoga över tillgångar ger självförverkligande och självbestämmande – och utgör inte sällan motsatsen till fattigdom och vanmakt. Man rår över sin egendom och är då ofta också mer rädd om den än om man delar den med andra. Privat ägande uppmuntrar alltså till att värna och vårda saker och miljöer. Få klottrar på sin sovrumsvägg, men desto fler tar sig friheten att rista in sitt namn på allmänna toaletter eller att måla graffiti på hyreshusets vägg.

Annons

Att äga innebär också att man får skörda frukterna av risktagande och investeringar. I grunden är det rätt och rimligt. Men i dagens samhälle förstärks en djupt liggande orättvisa: Den som har kapital blir allt rikare, medan det är svårt att bli förmögen på hårt arbete. Incitamenten att plugga och anstränga sig är mindre än att ägna tid åt att handla på börsen.

”De som däremot hyr sin lägenhet är bokstavligen lottlösa.”

Den största vattendelaren är dock huruvida du äger din bostad eller inte. Bostadspriserna har gått upp kraftigt under många år och de som har varit med på resan har tjänat miljoner. Det är ingen slump att framför allt stockholmare nu driver upp huspriserna i Skåne genom sanslösa budgivningar. De använder sina egnahem som bankomater.

De som däremot hyr sin lägenhet är bokstavligen lottlösa.

Detta skapar också enorma skillnader inom och mellan generationer. Unga som har föräldrar som kan gå i borgen eller betala handpenning kan köpa sin första lägenhet. Och sedan tjäna pengar på att bara bo där.

Medelålders som köpte sin bostad tidigt har nu en ansenlig pensionsförsäkring – de kan alltid sälja den, frigöra pengar och sätta guldkant på tillvaron när de blir gamla. De som har hyresrätt får förlita sig på det orangea kuvertet, och det innehåller näppeligen lika många kronor. Snacka om framtida klassklyftor.

”Detta skapar också enorma skillnader inom och mellan generationer. Snacka om framtida klassklyftor.”

Därför bör det offentliga på olika vis främja rörligheten på bostadsmarknaden och öka möjligheterna för människor att äga sin bostad. Det handlar om att slopa den bisarra hyresregleringen, minska amorteringskravet för unga, underlätta bosparande etcetera.

Och att sälja lägenheter i den så kallade ”allmännyttan”. Naturligtvis behövs hyreslägenheter. Alla vill inte äga sin bostad, eller behöver någonstans att bo under en kortare tid. Men det finns ingen anledning att kommuner sitter på stora bestånd av hyresfastigheter.

Kristianstads kommunfullmäktige hade ett medborgarförslag på sitt bord under tisdagens sammanträde om att AB Kristianstadsbyggen ska ombilda 3 000 hyresrätter till bostadsföreningar och erbjuda dem till försäljning. Det vore en välgärning. Kommunen ägde 2019 hela 60 procent av alla hyreslägenheter i stan.

Förslaget kom in för ett och ett halvt år sedan, och fullmäktige beslutade – tyvärr utan debatt – att saken ska tas under beaktande när man ser över sina ägardirektiv och bolagspolicyn under 2021.

Förhoppningsvis ger de ansvariga politikerna det kommunala bostadsbolaget i uppdrag att ge mer möjlighet och makt till invånarna. Fler behöver gå från att vara hyresgäster till att bli hemmansägare under livet för att inte hamna på efterkälken ekonomiskt och frihetsmässigt. Därför bör fler få chansen att både äga och älska sitt hem. Sälj allmännyttan till enskilda som har större nytta av den.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons