GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Hamas måste bort från Gaza

Palestina behöver ett demokratiskt styre för att det ska kunna bli en långsiktig fred.
Sörjande vid torsdagens begravning av den israeliska soldaten Omer Tabib, 21 år.
Sörjande vid torsdagens begravning av den israeliska soldaten Omer Tabib, 21 år.
Foto: Sebastian Scheiner
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.

En promille av jordens befolkning bor i Israel. Ändå ligger en fokuspunkt för världspolitiken där. Den inneboende konflikten finns inte bara mellan judar och palestinier, utan även mellan Mellanösterns enda demokrati och de kringliggande auktoritära staterna – samt deras allierade.

De senaste dygnens våldsutbrott är givetvis en tragedi. Terrororganisationen Hamas – som de facto styr Gaza – har skjutit över 1 800 skarpladdade raketer mot vanliga människor som lever i Tel Aviv, Beer Sheva och neråt Eilat. Israels luftvärn är dock oerhört effektivt, men några projektiler har slagit ner och dödat civila. Sirenerna ljuder. Folk övernattar i skyddsrum. Ben Gurion-flygplatsen har tvingats stänga.

Samtidigt slår Israels flygvapen tillbaka hårt mot Hamas. Ett tiotal nyckelpersoner har tillintetgjorts, men tyvärr har även åtskilliga oskyldiga, däribland barn, förlorat livet i attackerna.

Att Hamas har makten i Gaza utgör ett grundproblem, både politiskt och praktiskt. Islamisternas främsta mål är att förgöra Israel och de har ingen önskan om att komma överens. Enklaven är också avskuren från omvärlden och invånarna lever i armod och ofrihet.

För att nå en tvåstatslösning behöver både Västbanken och Gaza omvandlas till demokratier. Därför vore det inte helt fel om Israel nu tar tillfället i akt och går in markvägen för att eliminera ännu mer av Hamas.

"Därför vore det inte helt fel om Israel nu tar tillfället i akt och går in markvägen för att eliminera ännu mer av Hamas."

En invasion skulle emellertid innebära ökade spänningar och rent av risk för inbördeskrig. Det förekommer nu brutalt gatuvåld i Israel: Judiska extremister ger sig på muslimer och deras egendom – och palestinier slår ner judar och tänder eld på synagogor. Osämjan breder ut sig mellan grannar.

Var femte israelisk medborgare är arab eller tillhör en annan minoritet. Skulle landsmän av olika börd fortsätta att ta till vapen mot varandra vore det katastrof. Samexistens är den enda lösningen. I Jerusalem, i Israel och i Mellanöstern.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Läs mer