Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Kom ihåg och kom igen – var en mensch

Antisemitismen kan bara besegras om var och en slår ner på fördomarna var de än dyker upp. Enskildas ord och handling spelar en avgörande roll.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 16 oktober 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Samling utanför synagogan i Malmö för en kippavandring mot antisemitism.
Samling utanför synagogan i Malmö för en kippavandring mot antisemitism.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Bla bla bla. Ord ord ord. Ni bara pratar men inget händer.

Så kan man avfärda politiska toppmöten och tal.

Annons

Men ord är inte bara ord. De kan bära berättelser, kunskaper och kärleksbudskap. Språkförmågan har gjort människan till en synnerligen framgångsrik art, eftersom den ger oss verktyg att samarbeta i stora grupper.

Men som språkröret och statsrådet Märta Stenevi sade på Förintelsekonferensen Remember – React i Malmö i onsdags så kan ord också såra och skada. Att avhumanisera andra människor är potentiellt livsfarligt. Ytterst kan det leda till folkmord, såsom Hitlers rasande antisemitism gjorde under andra världskriget.

”En mensch betyder en god människa på jiddisch. Det är det finaste man kan vara i min bok.”

Sex miljoner judar mördades industriellt. Även homosexuella, romer och andra minoriteter gasades ihjäl i koncentrationslägren. Totalt dog 50 miljoner människor under de vansinniga krigsåren. Ett krig som i många stycken var ett krig mot judar.

Nestorn Yehuda Bauer förklarade i sitt tal på konferensen att antisemitism är en cancer i samhällskroppen. Den springer ur konspirationsteorier om judisk historia, kultur, maktinnehav, religion och om judars karaktärsdrag och utseende. Rena falsarier sprids genom ord och skapar misstro, aggression och rädsla. Farsoten är uråldrig och svår att utplåna.

I dag fortplantar sig dessutom antisemitiska påståenden och förnekelser av Förintelsen exponentiellt på nätet. Tidskriften Expo visar i en alldeles färsk rapport att judehatet flödat där under pandemin.

”Sociala medier är superspridare av antisemitism.”
Jonathan Greenblatt, chef för Anti-Defamation League

”Sociala medier är superspridare av antisemitism” dundrade Jonathan Greenblatt från Anti-Defamation League när han gästade Malmö från USA. ”Freedom of speech is not freedom of reach”, fortsatte han med emfas och krävde bot och bättring från Facebook, TikTok, Youtube, Instagram, Twitter med flera. De måste plocka bort det hatfulla och felaktiga från sina plattformar.

Pedro Pina från Google/Youtube fanns på plats och svarade att antisemitism är förkastlig och hävdar att företaget jobbar 24/7 för att ta bort uppviglande innehåll. ”Vi är inte perfekta, men vi gör så gott vi kan och lägger stora resurser på detta.” Facebooks Sheryl Sandberg, som själv är judinna, var med via länk och intygade att också hennes bolag raderar olämpliga inlägg.

Men uppenbarligen räcker inte deras insatser till. Det finns nämligen en stor motvillighet från företagsledningarna att erkänna att de inte bara ansvarar för neutrala kommunikationsverktyg, utan för gigantiska mediehus. Det kräver såväl publicistisk kompetens som redaktörer och AI som hittar och plockar bort det oacceptabla. Att det inte är en liten eller okomplicerad uppgift ska dock erkännas.

Men klarar inte de sociala medieföretagen av att hålla rent själva så kommer det att krävas mycket tuffare lagstiftning framöver. Detta var alla folkvalda som talade på Malmös internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism eniga om: statsminister Stefan Löfven, Frankrikes president Emmanuel Macron, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Nederländernas vice statsminister Kajsa Ollongren för att nämna några.

”Det som är olagligt offline är också olagligt online” blev som ett mantra. Yttrandefriheten kan heller aldrig användas som argument för att förneka att Förintelsen har ägt rum.

Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lyfte fram unionens helt nya strategi för att bekämpa antisemitism och underlätta judiskt liv. Den antogs så sent som den 5 oktober och fokuserar på hets mot folkgrupp på internet, fysisk säkerhet för judar och att bevara och förmedla Förintelseöverlevandes vittnesmål.

Men ytterst måste människor sluta förakta och förolämpa varandra. Det är bara genom att enskilda individer inte reagerar med reptilhjärnan, utan istället använder sina högre förmågor i form av empati och förnuft, som vi kan besegra antisemitismen.

”Man kan lagstifta hur mycket som helst mot hets mot folkgrupp, men antisemitiska tankefigurer trollas inte bort av det.”

Att utgå ifrån falska stereotyper och uttrycka sig nedlåtande mot andra grupper får aldrig accepteras, och det arbetet kan inte överlåtas till andra. Man kan lagstifta hur mycket som helst mot hets mot folkgrupp, men antisemitiska tankefigurer trollas inte bort av det.

För att underlätta en sådan utveckling behövs utbildning och civilkurage. Var och en behöver veta vad som hände under folkmordet under andra världskriget och att det kan hända igen om hatet får slå rot i befolkningen. Var och en behöver kunna känna igen antisemitism och orka säga ifrån när den dyker upp i vardagen. På jobbet, vid middagsbordet, i skolkorridoren och på nätet. Varje gång och överallt. Så enkelt och samtidigt så överväldigande är det.

Vad som krävs av oss är att alltid försöka att vara en mensch. Det är ett ord på jiddisch, ett judiskt språk från Centraleuropa, som betyder ”en god människa”. En person som har integritet och som ställer upp för andra och för det som är rätt.

I min bok är det finaste man kan vara, en mensch.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons