Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Kristianstads kommunledning måste högprioritera högskolan

Läroanstalten måste få besked om var den kan husera i framtiden.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 mars 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Allianspolitikerna som styr Kristianstads kommun.
Allianspolitikerna som styr Kristianstads kommun.Foto: Kollage

Möjligheten att studera vidare i närheten av där man växt upp är oerhört viktig för både individen och bygden. Högskolor och universitet erbjuder klass- och bildningsresor. De bygger bryggor till andra delar av samhället och utlandet. Lockar talanger och skapar ekonomisk tillväxt.

”De styrande politikerna i Kristianstad borde lära sig av denna för dem genanta näsknäpp och snarast lämna besked om var i staden de kan hälsa högskolan varmt välkommen.”

Att Högskolan i Kristianstad känner sig manad att söka nya lokaler utanför staden är därför ett underbetyg till kommunens ledning. Projektledaren för högskolans flytt har redan träffat företrädare i Hässleholm för att diskutera frågan.

Annons

”Vi upplever att det inte finns något driv från stadens sida i den här frågan, för att tala klarspråk. Vi uppfattar inte att kommunen tar några initiativ i det här”, säger styrelseordförande Björn Brorström till Kristianstadsbladet/Norra Skåne.

Rektorn, Håkan Pihl, är inte heller nöjd med samarbetet med kommunen. ”Ett år efter detta besked står det dock fortfarande oklart om det är möjligt att bygga ett campus på Ställverkstomten och, om så är fallet, om det kan ske inom en rimlig tidsplan för högskolans utveckling”, lyder texten på högskolans intranät.

Hässleholm och Kristianstad har starka band, även om de har olika karaktär och historia. De kompletterar varandra på många sätt. Och konkurrens är inte fel då det skärper kraven på ambition och initiativ.

En av Hässleholms styrkor är att vara en järnvägsnod med goda förbindelser till hela Skåne och södra Småland. Många studenter som bor utanför Kristianstad skulle säkert uppskatta om de enklare och snabbare kunde ta tåget till föreläsningarna. En högskola i Hässleholm skulle dessutom ge en välbehövlig injektion och lyfta bildningsnivån.

Kristianstad är en tidigare residensstad, numera huvudstad för Region Skåne, och behöver högskolan för att behålla sin identitet och attraktivitet. Det vore en katastrof för staden om lärosätet faktiskt fick för sig att flytta.

Högskolans utspel att även titta på Hässleholm och berätta om det på intranätet påminner om att en kommunledning inte får luta sig tillbaka och ta saker och verksamheter för givna. De styrande politikerna i Kristianstad borde lära sig av denna för dem genanta näsknäpp och snarast lämna besked om var i staden de kan hälsa högskolan varmt välkommen där den helst vill ligga.

Blir det ett nytt campus på den centrala Ställverkstomten? Och i så fall när?

Tilläggas ska dock att Länsstyrelsen ska lämna besked huruvida kommunen får bygga på tomten den 17 mars, enligt kommunalrådet Pierre Månsson (L). Vallar behöver byggas, och marken kanske fyllas på. Att bygga i området är komplicerat på grund av översvämningsrisken.

Att Kristianstad skulle må bra av att få en högskola i nya lokaler invid tågstationen torde emellertid stå klart.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons