Annons

Sofia Nerbrand: M kan inte ägna sig åt civil olydnad

Moderaten Christian Sonesson i Staffanstorp bryter mot lagen när han vägrar att ta emot fyra kvotflyktingar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 18 maj 2022 • Uppdaterad 19 maj 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Christian Sonesson, kommunalråd (M) och upprorsmakare i Staffanstorp.
Christian Sonesson, kommunalråd (M) och upprorsmakare i Staffanstorp.Foto: Johan Nilsson/TT

Ynkligt. Så tycker den ledande moderaten Ludvig Ceimertz i Kristianstad om sin partikollega Christian Sonessons beslut att inte ta emot fyra kvotflyktingar till Staffanstorp i förra veckan. Även kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), beskriver det som ynkligt och valde att på kort varsel välkomna den av FN:s flyktingorgan UNHCR utvalda barnfamiljen.

Bakgrunden är följande: Sverige tar emot 5 000 kvotflyktingar per år. Sedan 2016 gäller bosätt­nings­lagen, som innebär att kommuner måste ta hand om de asylsökande som Migrationsverket anvisar dem. Moderaterna stod bakom lagstiftningen när den infördes.

Annons

Tidigare var M ett mer flyktingliberalt parti, vars partiledare uppmanade svenska folket att öppna sina hjärtan när kriget i Syrien drev drygt 10 miljoner människor på flykt. En minoritet av dem nådde Europa och sedermera Sverige under 2015.

Men opinionen svängde och den rödgröna regeringen införde gränskontroller och EU:s striktaste flyktingpolitik. M har gått ännu längre och till och med krävt att antalet kvotflyktingar ska minskas. I mars, efter Rysslands blodiga invasion i Ukraina, ville partiet se ett nationellt kvotflyktingstopp för att kunna fokusera på de flyende ukrainarna. I Staffanstorp meddelade kommunstyrelsen – med Christian Sonesson i spetsen – att kommunen inte tänker ta emot de 36 kvotflyktingar som det handlar om under 2022. De menar att de inte har resurserna.

Men det har inte kommit så många från Ukraina som man trodde när kriget bröt ut. Ändå säger Sonesson nej till fyra (4) kvotflyktingar. Han ser det som sin primära uppgift att bara tillvarata kommuninvånarnas intressen, och då får nödställda uppenbarligen inte plats. Han hävdar också att det kommunala självstyret är grundläggande och att lokalpolitikerna måste få bestämma.

I Studio Ett (SR 12/5) konstaterade dock Henrik Wenander, professor i offentlig rätt vid Lunds universitet, att Staffanstorp bryter mot lagen och att kommuner inte står över den lagstiftande församlingen på Helgeandsholmen.

”Moderaterna brukar hävda att ”land skall med lag byggas”.”

Även Akademikerförbundet SSR reagerar mot att deras medlemmar i Staffanstorps kommun ska tvingas genomföra saker som strider mot lagen, men som arbetsgivaren har ålagt dem (Sydsvenskan 17/5).

Christian Sonesson kandiderar till Riksdagen. Om han får väljarnas mandat den 11 september kan han driva frågan om att riva upp bosättningslagen där. Men han kan inte som kommunalråd i Staffanstorp välja att inte följa Sveriges rikes lag, bara för att han inte gillar vissa delar av den. Det är grundläggande att lagar och regler gäller alla.

Riksdagsledamoten Maria Malmer Stenergard (M) från Åhus förklarar med en udd mot Sonesson vad som måste vara den enda rimliga tågordningen: ”Först måste vi jobba för att ändra regelverket. De regler som finns ska följas.” (Expressen 16/5)

Moderaterna brukar hävda att ”land skall med lag byggas” och går till val på att ”få ordning på Sverige”. Då kan partiet inte ha profilerade företrädare som ägnar sig åt civil olydnad – och låta ett par föräldrar med två barn stå luftlandsatta på flygplatsen i grannkommunen Svedala.

Partiledaren Ulf Kristersson har länge efterlyst ”fler vuxna i rummet”. Han borde kanske ta ett samtal med Christian Sonesson?

För ynkligt är den rätta beskrivningen av Staffanstorpsmoderatens ställningstagande och agerande gentemot enskilda kvotflyktingar.

Annons

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons