Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Staten får inte beröva svenskarna 4 miljoner vaccindoser

Att Folkhälsomyndigheten har stoppat Janssens effektiva vaccin är förödande. Låt var och en bestämma om de vill ta det.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 6 maj 2021
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Foto: Virginia Mayo

Astra Zenecas och Janssens vacciner är mycket effektiva mot covid-19. Tyvärr har man dock upptäckt att de kan ge några mycket sällsynta men allvarliga biverkningar. Därför får nu bara de över 65 år Astras vaccin, men det har räddat hundratusentals svenskar från allvarlig sjukdom och död.

Folkhälsomyndigheten har dock stoppat Janssens vaccin. Det är mycket olyckligt. Det räcker med bara en dos för att ge fullt skydd mot sjukdomen och Sverige hade beställt och räknat med 1,25 miljoner doser fram till den 1 juli. Det tredje kvartalet skulle det komma hela 2,7 miljoner doser. De nära 4 miljonerna sprutorna skulle alltså stå för en betydande del i fas 4, massvaccinationen av den breda allmänheten. Det totala antalet doser från andra läkemedelsföretag ska uppgå till 10,9 miljoner under det första halvåret – och de behöver ges två gånger till varje person.

Annons

USA pausade Jenssens vaccin i mitten av april, men den ansvariga myndigheten CDC rekommenderar nu användning av det efter ett beslut i förra veckan. Exporten har återupptagits till Kanada och 17 andra länder som ger det till sin befolkning. Janssens vaccin är också godkänt i EU av den europeiska Läkemedelsmyndigheten EMA.

Men Folkhälsomyndigheten har tryckt på pausknappen på obestämd tid. När undertecknad ställer frågor till myndigheten svarar den att den inte vet om och när den eventuellt kommer att ompröva sitt beslut.

”I Region Skåne kommer vaccinmängden att nära halveras i juli. Prognoserna för augusti och september är också betydligt lägre än när regionen räknade med Janssens vaccin.”

Stoppet får förödande följder för svenska folket. I Region Skåne kommer vaccinmängden att nära halveras i juli. Prognoserna för augusti och september är också betydligt lägre än när regionen räknade med Janssens vaccin. Nu kommer den inte att klara att ge en första spruta till alla vuxna förrän i september.

Eftersom det bara krävs en dos av Janssens vaccin får stoppet extra stora konsekvenser: 3,95 miljoner svenskar som hade kunnat få sin spruta från och med april måste nu dels vänta på leveranser från andra tillverkare, dels vänta på en andra injektion för att få fullt skydd.

Vi talar om många bortkastade veckor och varje månad som pandemin fortsätter kostar minst 25 miljarder kronor. Plus alla ytterligare människor som hinner bli sjuka, längre belastning på sjukvården och sinkade sommarplaner.

Detta är inte ok.

Region Skåne har skickat en förfrågan till Folkhälsomyndigheten om att yngre ska få bestämma själva huruvida de vill ha Astras vaccin. Låt oss hoppas på ett positivt besked.

Var och en borde naturligtvis också få säga ja eller nej till Jenssens vaccin. Själv skulle jag ta det bums. För att bromsa den höga smittspridningen, skydda mig själv och för att få en skön sommar. Vi är värda att få kramas och dansa i den ljusa natten efter en särdeles mörk tid.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons