GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sofia Nerbrand: Straffa ut Lukasjenko och Putin

Belarus statsterrorism kan inte accepteras. EU måste sätta in hårda sanktioner mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko och hans hantlangare.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 24 maj 2021 • Uppdaterad 24 maj 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska etikett är liberal.
Journalisten Raman Pratasevitj greps av polis i Minsk under en demonstration mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko 2017.
Journalisten Raman Pratasevitj greps av polis i Minsk under en demonstration mot diktatorn Aleksandr Lukasjenko 2017.
Foto: Sergei Grits

Minsk ligger bara 888 kilometer fågelvägen från Kristianstad. En bit hitom det ägnade sig Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko åt skamlöst pirateri på söndagseftermiddagen.

Flight FR4978, som flög från Aten till Vilnius, var bara några minuter från litauiskt luftrum när Belarus tvingade Ryanairplanet att göra en skarp högersväng och i stället landa på Minsk flygplats, trots att den låg längre bort än slutdestinationen.

”Händelsen är i sanning oerhörd, som hämtad ur en spionfilm. Men det handlar om verklig statsterrorism.”

Förevändningen var att planet hade en bomb ombord, men i själva verket handlade det om att kidnappa den 26-årige passageraren Raman Pratasevitj. Han är en känd belarusisk journalist, som rapporterar och kritiserar Lukasjenkos skräckvälde. Sedan 2019 lever han i exil i Litauen.

Händelsen är i sanning oerhörd, som hämtad ur en spionfilm. Men det handlar om verklig statsterrorism, noga planerad och genomförd i Europa 2021. Belarus skickar upp stridsflyg på direkt order från presidenten för att tvinga ner ett civilt flygplan – som färdas mellan två huvudstäder i EU – och gripa en medborgare som förespråkar demokrati.

Raman Pratasevitj skakade av rädsla innan han och hans ryska flickvän tillfångatogs. Han har dessvärre skäl att känna stor skräck. Tortyren i fängelserna är något ”man knappt vill artikulera. Fruktansvärda historier”, enligt Rysslandsexperten Martin Kragh. Raman Pratasevitj riskerar också att dömas till dödsstraff. Gripandet syftar också till att sända ut en signal till oppositionella om att de inte är säkra någonstans, inte ens utomlands eller uppe i luften.

Frankrikes president Emmanuel Macron föreslår en blockad mot Belarus, inför måndagskvällens EU-toppmöte. Gott så, men ett samlat Europa måste sätta press på ledningarna i såväl Belarus som Ryssland. Aleksandr Lukasjenko skulle nämligen aldrig våga ta sig för något så här drastiskt utan president Vladimir Putins godkännande.

Dessa båda despoter, och deras hantlangare inom förvaltning och näringsliv, ska inte kunna resa till Europa eller göra affärer här. Det måste svida för dem personligen för att det ska kunna ske politiska förbättringar i dessa länder. EU och Sverige borde därför, likt USA, Kanada och Storbritannien, anta så kallade Magnistskijlagar. Det skulle göra det möjligt att ännu mer effektivt svartlista de nyckelpersoner som begår brott mot de mänskliga rättigheterna.

”Aleksandr Lukasjenko borde också ställas inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen i Haag.”

Aleksandr Lukasjenko borde också ställas inför rätta i Internationella brottmålsdomstolen i Haag. Och EU bör stoppa Nord Stream 2 för att markera mot Kreml. Helst borde omvärlden – vi – även verka för att avsätta Putin och hans lakejer.

Fler måste också våga prata klartext. Ryanairs första officiella kommentar nämnde inte med ett ord kapningen eller kidnappningen, utan konstaterade bara att flyget blev försenat och beklagade detta. Men efter hård kritik lade de på måndagen till ett fördömande av Belarus olagliga rövarfasoner.

VD:n Michael O’Leary uppgav också att det fanns KGB-agenter ombord, utan deras vetskap. Ryanair ska nu överväga om de ska flyga över Belarus i framtiden, medan bland andra Air Baltic redan har satt stopp för det. Transportstyrelsen uppmanar svenska flygbolag att undvika belarusiskt luftrum.

EU-flaggade flygplan med EU-medborgare och EU-registrerade politiska flyktingar ombord ska självfallet kunna flyga ostört i lufthavet över Europa. EU och Nato måste garantera deras säkerhet med hårda tag om så krävs.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer