Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Sverige är inte neutralt – låt oss gå med i Nato

Att stå utanför försvarsalliansen betyder en ökad säkerhetsrisk för vårt land. Hade Ukraina varit Natomedlem hade inte Putin kunnat angripa det.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 1 mars 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Måtte frihet och fred följa efter dagens mörker.
Måtte frihet och fred följa efter dagens mörker.Foto: J.David Ake

Inom loppet av bara några dagar har Europa ritats om. Ryssland har invaderat Ukraina. Belarus blir en lydstat med ryska kärnvapen. Tyskland har stoppat Nord Stream 2 och ska upprusta för att bli Europas största militärmakt. EU skickar stridsflyg till Ukraina. Sverige och Finland exporterar vapen. Ryssland hotar med kärnvapen. Ukraina har ansökt om medlemskap i EU. Sputnik och RT kastas ut ur EU.

USA, Kanada, Australien, Japan, Storbritannien och EU har infört ekonomiska, tekniska och kulturella sanktioner mot Ryssland. Privata företag bojkottar och lämnar Ryssland. Elon Musk har fixat trådlöst internet i hela Ukraina. Informationskriget trappas upp. Rubeln faller. Energipriserna ökar. Både EU och Nato har svetsats samman.

”Vi kan inte fortsätta att navigera efter en karta som är inaktuell.”
Annons

Samtidigt har ”riskerna och hotet mot Sverige sedan en knapp vecka tillbaka ökat”, konstaterar Sveriges ÖB Micael Bydén. Han talar klarspråk: Den spända situationen kommer att råda länge, förmodligen i åratal, och svenskar gör klokt i att ta reda på var närmaste skyddsrum finns och att vara förberedd om krisen kommer.

Det är svårt att ta till sig hur omvälvande och skrämmande detta är.

Carl Bildt skriver på sin blogg: ”Den brutala sanningen är att vi nu kommit in i ett utdraget skede inte bara med hård politisk konfrontation utan också med ett pågående och sannolikt krig, och att det åtminstone för mig är det nu svårt att se att vi kan få fred igen så länge Vladimir Putin sitter i Kreml. De politiska och säkerhetsmässiga implikationerna av detta är mycket långtgående.” Och: ”mycket som tidigare var otänkbart har blivit nödvändigt”.

Tysklands nye förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz, fattade till exempel på egen hand beslutet om att vrida politiken 180 grader och lägga astronomiska 100 miljarder euro – det motsvarar nästan Sveriges statsbudget – på försvarsutgifter och skicka vapen till Ukraina. Han stoppade också Nord Stream 2 – trots att tyskarna är så beroende av rysk gas.

Respekt.

Vidare diskuterar nu ledamöterna i den finska riksdagen huruvida landet ska gå med i Nato. Folkopinionen har svängt dramatiskt sedan Ryssland attackerade Ukraina med full kraft i förra veckan. För första gången någonsin vill nu en majoritet, 53 procent, att Finland ska bli medlem i försvarsalliansen, jämfört med 43 procent tidigare i februari. Flera partier, bland annat De gröna, omprövar sin negativa hållning.

Finland och Sverige brukar följas åt i säkerhetspolitiken, och även vi behöver nu föra en diskussion utifrån det nya läget. Därför är det bra att Kristdemokraterna på tisdagen tog ett initiativ till att ha en riksdagsdebatt om ett svenskt Natomedlemskap. Vi kan inte fortsätta att navigera efter en karta som är inaktuell.

Sedan tidigare förespråkar M, KD, L, C och SD en så kallad Natooption, medan de fyra borgerliga partierna även vill att Sverige ska gå med i Nato.

”Vi kan inte förlita oss på att Nato försvarar oss om Putin angriper Gotland.”

Statsminister Magdalena Andersson (S) har hittills bestämt avfärdat varje tanke på att ompröva den svenska alliansfriheten. Hon nämnde inte heller Nato i sitt tal till nationen på tisdagskvällen. Men hon och försvarsminister Peter Hultqvist (S) behöver ta sig en funderare – utan skygglappar.

Det är uppenbart för alla att Sverige inte är neutralt. Vi har ett partnerskap med Nato och skickar vapen till Ukrainas väpnade styrkor. Försvarsministern säger rakt ut att Ukrainas sak är vår. Även Putin noterar detta och Kreml hotade på måndagskvällen fräckt de länder som stöttar Ukraina, det vill säga även Sverige.

Annons

Om Ukraina hade varit medlem i Nato hade Putin förmodligen inte dristat sig till att invadera landet, men USA:s president Joe Biden har varit tydlig med att han inte kommer att sända amerikanska soldater till ukrainarnas undsättning, eftersom det skulle kunna leda till ett tredje världskrig.

Ukraina har, liksom Sverige och Finland, samarbetat nära med Nato och dessutom uttryckt sin önskan om att få vara med i alliansen. I detta skarpa läge spelar det dock, som vi nu ser, en avgörande roll om man faktiskt är medlem eller inte. Vi kan inte förlita oss på att Nato försvarar oss om Putin angriper Gotland.

”S-regeringen måste se sanningen i vitögat: Putins Ryssland utgör ett reellt hot och ensam är inte stark i denna nya världsordning.”

Sverige och Finland har inte samma koppling till Ryssland som Ukraina, men Putins aggressiva imperiebyggande är farligt även för oss.

Inom den svenska socialdemokratin hörs nu röster som öppnar för svenskt Natomedlemskap: Daniel Suhonen i tidskriften Kvartals podcast, Daniel Färm i Aktuellt i Politiken och Peter Gustavsson i Aftonbladet. Det är klokt och sunt.

För även S-regeringen måste se sanningen i vitögat: Putins Ryssland utgör ett reellt hot och ensam är inte stark i denna nya världsordning.

Sverige borde använda detta ödesmättade ögonblick i historien till att sätta ner foten till förmån för Nato. Sedan kan det vara för sent.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons