Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Välkomna Försvarsmakten till Kristianstad

Liberalernas förslag att använda Rinkaby skjutfält är konstruktivt och bra.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 11 mars 2022
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Hemvärnets dag på Rinkaby skjutfält.

Yimby! Yes in my backyard, det vill säga ja tack till alla nya byggprojekt. Det är rätt inställning. Fånga möjligheterna och se fördelarna.

I denna anda föreslår nu tre ledande liberaler i ett debattinlägg i tidningen (11/3) att Rinkaby övnings- och skjutfält utanför Kristianstad åter ska upplåtas till det svenska försvaret. Det finns en bred politisk majoritet i riksdagen att höja försvarsanslagen och utbilda fler värnpliktiga och Försvarsmakten arbetar nu febrilt för att se över vad som behöver göras och när det kan vara klart. Att det blir fler regementen i Sverige framöver står klart.

”Det är bra att det finns lokalpolitiker som hälsar Försvaret välkommet och bokstavligen är beredda att bereda marken för det”
Annons

Då är det bra att det finns lokalpolitiker som hälsar verksamheten välkommen och bokstavligen är beredda att bereda marken för den. För det går ju inte att alla gärna vill ha mer vindkraft, men däremot motsätter sig varenda snurra som ska sättas upp där man själv bor.

Var framtida regementen och skjutfält förläggs bör dock inte beslutas med regionalpolitisk hänsyn. Armén, flygvapnet och marinen finns för att skydda riket – inte för att skapa sysselsättning eller en viss identitet på vissa orter. Det är bra att de tre liberalerna Allan Widman, Gilbert Tribo och Pierre Månsson understryker detta i sin debattartikel.

Med detta sagt vore det självfallet en förstärkning för det nordöstra hörnet av Skåne om Försvarsmakten kommer tillbaka till Kristianstads kommun. Att få fler militärer som lever och verkar här skulle ge ett uppsving även i fredstid. Men framför allt skulle det vara en styrka att ha om Sverige och Skåne skulle bli angripet utifrån. Ett militärt angrepp är inte längre uteslutet och vi måste alla bidra till att höja beredskapen. Varaktig aktivitet i Rinkaby skulle kunna vara ett viktigt tillskott.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons