Söndagsöppna Systemet

Klart att vuxna människor ska ha rätt att köpa en flaska vitt vin på söndagar. Den får gärna vara kall också!
Ledare • Publicerad 13 september 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Moderaternas partiledning vill införa söndagsöppet på Systembolaget. ”Jag tycker att det är rimligt att människor själva får bestämma när i veckan man ska köpa alkohol”, kommenterade partisekreteraren Gunnar Strömmer till Ekot (13/9).

Vänstern är självklart emot. I en debatt i P1 Morgon på fredagen ansåg Vänsterpartiets socialpolitiska talesperson Karin Rågsjö att det var det ”en konstig fråga att driva”. Ja, friheten är ofta ”konstig” för de röda och paternalism är deras bästa gren. Men för den som är liberal är det viktigt att inte lägga sig i och styra för mycket.

Man kan hålla med är alkohol inte vilken vara som helst och att den kan leda till hälsoproblem för användaren och trassel för familjen. Som alkoholistbarn är jag mycket medveten om detta, men vet också att den som är beroende kommer att hitta sprit oavsett. Min pappa lånade av polarna och hade hembränningsapparat i bastun, för den som ”måste” är kreativ – och den problematiken behöver helt andra åtgärder.

För de allra flesta är ett glas vin en njutning, ett nöje och något man kan hantera på samma sätt som vuxna kan hantera både att köra bil, uppfostra barn och rösta. Dessutom är jag övertygad om att de som får ansvar lär sig ta ansvar, medan de som detaljstyrs av politiker som tycker sig veta bättre lätt mister förmågan. Den som inte lär sig fiska blir för evigt beroende av fisk från andra, liksom.

Rågsjös motstånd tycks vara ideologiskt. Hon menade att det för Moderaterna är ”en marknadsfråga”, och att partiet ”ser alltid ur marknadens synpunkter”. Vad detta har med saken att göra är oklar, då det knappast råder marknadsmässig konkurrens mellan Systembolaget i Hässleholm och Systembolaget i Bromölla. Men det kanske står i vänsterns ”att-säga-i-alla-debatter”-manual att klaga på det. Släng gärna in ordet ”nyliberal” också så är du hemma hos sympatisörerna....

Jag skulle snarare säga att det för liberaler är en frihetsfråga, en fråga om att staten inte ska lägga sig i för mycket utan låta oss leva fritt, göra våra egna misstag och lära av dem.

Men enligt Rågsjö borde frågan inte ens lyftas för det finns ”inget tryck från människor där ute”, inga demonstrationer. Men tänk om man kan driva frågor ändå, utifrån ideologisk ryggrad och principer? Och tänk om bristen på motstånd har en förklaring... Risken med styrning von oben är ju tyvärr att folk till slut vänjer sig och inte klagar. Den som är fostrad i socialismens Sverige löper ökad risk att bli hämmad och tystad.

Det borde tryckas upp varningsklistermärken om det.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.