Stoppa slappt bidragsströsslande över nyanlända

Ledare Artikeln publicerades
Migrationsverket har en omfattande budget.
Foto:Marcus Ericsson/TT
Migrationsverket har en omfattande budget.

Gratis tandvård. Återetableringsstöd. Efterlevandestöd. Dagsersättning. Klädbidrag. Ersättningarna till nyanlända är generösa - och därmed gör de att färre kan välkomnas.

Svenskarna är ett omhändertagande folk, och snål vill ju ingen verka vara. Men det blir besvärligt när skattebetalarnas resurser ska räcka till allt fler, och systemen för asylsökande och nyanlända är så generösa att de skadar både ekonomin och tilltron mellan människor. Om ens egna barn tvingas vänta på tandvård, psykologhjälp eller hjälp från läraren trots att man betalar skyhöga skatter för denna service är det naturligt att säga ”nu får det vara nog”.

Det enda rätta vore att ha ett graderat system som inte direkt ger full tillgång till den gemensamma skattefinansierade välfärden. Moderaterna och Centerpartiet har varit inne på att det ska införas en kvalificeringstid innan man får del av hela trygghetsnätet. Det vore bra. Hellre modiga, kreativa reformer än stängda gränser.

Som det är idag kan vi verkligen inte fortsätta ha det. Många hajade till över TV4-nyheternas avslöjande på onsdagen om att kostnaderna för det efterlevandestöd som barn kan få om en eller bägge föräldrarna är döda flerfaldigas till följd av att allt fler ensamkommande flyktingbarn får uppehållstillstånd. Kostnaden väntas öka från 200 till 770 miljoner kronor de närmaste åren.

  Att kontrollen dessutom tycks vara undermålig irriterar. Det räcker tydligen med att hävda ”på heder och samvete” att en förälder tros vara avliden för att kunna få upp till 3 000 kronor per månad tills man är 20 år. Ibland beviljas retroaktivt stöd två år tillbaka i tiden, vilket kan ge drygt 70 000 kr.

  Självklart finns därmed risk att dessa pengar går från hårt arbetande skattebetalare till personer som slirat med sanningen. Det finns risk att pengar som skulle kunna ha använts i omsorgsnämnden i stället går till fel personer.

  Asylrätten i all ära, men svenska skattebetalares försörjningsplikt måste begränsas. Respekten för svenska skattebetalare måste höjas. Det slappa bidragsströsslandet måste få ett slut.

  Regeringen föreslog nyligen att den som blivit utvisad eller fått avslag på sin asylansökan inte längre ska få rätt till bistånd. Dagersättning och rätt till asylboende ska upphöra. Att förslaget kommer först i mars 2016 och inte träder i kraft förrän 1 juni, är en skam. Dagersättningen är inte stor – 24 kronor om dagen om man får fri mat – men boende kostar upp till 347 kronor per natt inklusive måltider. För ensamkommande är kostnaderna flera tusen per dygn.

  För vänstern är dock pengar som vanligt inget problem; man är så gärna generös med grannarnas inbetalningar till Skatteverket. Exempelvis menar V i Malmö bergsäkert att flyktinginvandring inte är ett ekonomiskt problem.

  ”Att säga att behoven i välfärden beror på att flyktingar kommer hit tycker jag är oärligt”, menar kommunalrådet Hanna Thomé (V) – som i stället skyllde snäv kommunal budget på den borgerliga regeringens skattesänkningar. ”Det socialdemokratiska partiet säger att flyktingarna urholkar vår välfärd. Det är en åsikt, inte en sanning”, fortsatte hon (Sydsvenskan 12/3).

  Man undrar om det inte finns något minsta krav på ekonomiskt tänkande hos ledande politiker. Ska de i alla fall inte ha läst Lyckoslanten? Sett på Lyxfällan? Kunna räkna addition och subtraktion?

  Thomé tycker att diskussionen måste handla om mänskliga rättigheter och solidaritet, inte pengar. ”Det är vårt ansvar att ställa upp för människor på flykt oavsett om det kostar pengar eller inte”.

  Men finns en gräns för hur många vi kan ställa upp för? Tydligen inte. Svenska politiker delar glatt med sig. Vi andra pröjsar.

  Många asylsökande får utöver dagersättningen ett extra bidrag från Migrationsverket för att köpa vinterkläder. För en vinterjacka handlar det om 50-400 kronor.

  När en person fått avslag eller självmant dragit tillbaka sin ansökan utbetalas ett ”återetableringsstöd” för vuxna på 30 000 kronor i för att hantera hemresan om de återvänder till ”ett land där det är svårt att återetablera sig”. 2015 fick bara 216 personer stödet så det handlar inte om några massiva summor, men användandet behöver kontrolleras. 2008 uppkom kritik mot att irakiska män kommit till Sverige, sökt asyl och dragit tillbaka sin asylansökan efter åtta dagar, ansökt om stödet och fått det utbetalat. Klart att det kommer att finnas personer som utnyttjar möjligheter om reglerna är slappt utformade.

  Häromdagen kom nyheten att allt fler flyktingar söker akuttandvård. Många har stora behov och tandvården har varit under press på flera håll. I Skåne mer än fördubblades antalet patienter förra året, vilket inneburit påfrestningar för verksamheten. ”När det stötvis kommer många nyanlända, då får andra grupper stå tillbaka”, säger Marika Qvist, vd på Folktandvården i Skåne (Sydsvenskan 29/3).

  Alla asylsökande – alltså personer som kommit till Sverige för att be om uppehållstillstånd men ännu inte beviljas – har rätt till akut tandvård och behöver bara betala 50 kronor för ett besök. Barn har rätt till fullständig tandvård på samma sätt som svenska barn. Med tanke på att Migrationsverket räknar med att handläggningstiden snart är 15 månader är det rimligt om dessa rättigheter begränsas.

  Men nej, nej, enligt vänstern kostar det ingenting! Det är bara vi tråkmånsar som babblar om pengar, liksom...

  Jag vill inte verka snål, den dumgenerositet vi alltför ofta ser från myndigheter och politiker är stötande – och kontraproduktiv.

  Om rättigheterna till välfärd begränsas för asylsökande och nyanlända kan svenskarna hjälpa fler av dem som flyr. Men med ännu högre skatter blir det svårt att motivera. 2016 ökar den högsta svenska marginalskatten till 60 procent, vilket är högre än Arubas nivå 2015 ­– vilket betyder att Sverige hamnar återigen ligger högst i världen. Det är ingen topposition man firar med en skål.

  Läs gärna även:

  Slarva inte bort våra skattepengar