Stoppa statlig kroppshets

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Marcus Ericsson/ TT

Gabriel Wikström (S) lagstiftar vilt omkring sig, håll i pallen!

”Sitta är det nya röka”, hävdade Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) efter att regeringen beslutat att Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket ska ta fram nya förslag för att förbättra folkhälsan. Med tanke på ministerns korståg mot rökare bör alla svenskar hålla hårt i sina pallar och stolar.

Efter att ha lagt förslag om elva nya förbud på tobaksområdet riktar nu Wikström udden mot stillasittande och övervikt. Förbudsministern är dock inte ensam, hälsopredikanter finns i form av både Prins Daniel och den amerikanska presidentfrun Michelle Obama. För att inte tala om den växande hälsoindustrin. Medborgare ska lockas av morötter och motion.

Själva sakfrågan strider få om. God hälsa och regelbunden motion är avgörande för livskvalitén, dessutom finns det socioekonomiska aspekter. Fetma och hjärt- och kärlsjukdomar är vanligare i låginkomstområden och tydligast är tendensen bland barn. Övervikt bland nioåringar är sex gånger vanligare i Stockholmsförorten Rinkeby än i det närliggande och betydligt rikare området Djursholm.

  Hälsoidealen står dock inte oemotsagda, allt fler blir trötta på att få sina kroppar ifrågasatta. I ett reportage i Dagens Nyheter (7/5) berättades nyligen om svenska kroppsaktivister som vinner beundran och stora följarskaror genom att visa upp sina överviktiga kroppar på internet. Exponering av stora kroppen ses som en frigörelse från de kroppsnormer som håller många människor gisslan. Wikströms missriktade välvilja riskerar att späda på de ideal som skadar de som avviker.

  I takt med att nya statusmarkörer får gehör kommer nya hälsofrågor dyka upp på dagordningen. Om Propagandaminister Wikströms trendkänslighet följer efter kommer åtskilliga skattemiljoner läggas på att främja det för dagen rätta sundhetsidealet. Men bevara oss gärna från statssubventionerad kroppshets.

  Läs gärna även:

  Dahlman: Nej tack till sockerskatt!

  Dahlman: När ska sossarna lämna oss ifred?

  Dahlman: Förbud borde förbjudas