Annons

Hanna Marie Björklund: Sverige behöver välkomna flyktingarna från Ukraina

Det är fel av Magdalena Andersson att säga att Sverige inte kan ta emot fler människor på flykt.
Hanna Marie Björklund
Ledare • Publicerad 1 mars 2022
Hanna Marie Björklund
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
På flykt från krigets Ukraina.
På flykt från krigets Ukraina.Foto: Visar Kryeziu

Redan tidigt under krisen i Ukraina var statsminister Magdalena Andersson (S) ute i media och slog fast att Sverige inte kunde vara ett stort mottagarland för de flyende och att ansvaret ”ligger på andra länder” (DN 18/2). Regeringen måste tänka om: Sverige både kan och bör ta emot ukrainare som just nu flyr från Rysslands anfallskrig.

Asylrätten är grundläggande. Och flyktingmottagande i en akut krigssituation måste vara prioriterad. Vi behöver göra en extra ansträngning för att kunna ta emot de ukrainare som tvingats lämna allt för att överleva.

Annons

Många brukar också använda argumentet att flyktingar bör få hjälp i ”närområdet”. Nu är det aktuellt för Sveriges del. Ukraina är vårt närområde. Om vi anser att Turkiet ska ta emot flyende från Syrien när det pågår en väpnad konflikt där måste vi föregå med gott exempel och ta emot flyende från Ukraina.

Den viktigaste anledningen till att Magdalena Anderssons uttalande är felaktigt är dock hennes jämförelse med flyktingkrisen 2015. Det var andra typer av flyktingströmmar då, och det påverkade Sveriges förmåga att agera mottagarland. För Sverige är ett av världens mest sekulära länder, med en högkvalificerad arbetsmarknad och generösa välfärdssystem.

”Ukraina är vårt närområde.”

Är man lågt utbildad, utan kulturell tillhörighet till Sverige och Europa, samt saknar relevanta språkkunskaper och erfarenheter är vägen till ett jobb tyvärr mycket lång. Att man arbetar och bidrar till att tjäna ihop de pengar som ska gå till ens socialförsäkringar och välfärd är en viktig del av hur vår modell. Därför är det kostsamt för Sverige att ta emot en allt för stor grupp emigranter som har svårt att försörja sig genom lönearbete.

I fallet med flyktingar från Ukraina är situationen delvis en annan. Ukrainare tillhör den europeiska kulturen och är ofta välutbildade. De kan också i regel prata engelska eller tyska. Samtidigt ska man vara medveten om att det främst handlar om kvinnor, äldre och barn som kommer hit, eftersom män måste vara kvar i Ukraina och försvara landet. Familjer är splittrade och många bär med sig trauman.

Att göra plats för flyktingar från Ukraina i Sverige är framför allt en moralisk skyldighet men också relativt mindre utmanande ur integrationssynpunkt än flyktingvågen 2015. Regeringen bör därför ompröva sin njugga hållning.

Låt oss ta till vara på den starka solidaritet som svenskarna uttryckt med Ukraina och välkomna fler därifrån i denna mörka tid.

Annons
Annons
Annons
Annons