Annons

Anders Gustafsson: Sverige urholkas av vårt kraftlösa energisystem

Nu har vi rekordpriser på elen trots sommarmånader med fint väder och kommuner tvingas säga nej till tusentals jobb.
Anders GustafssonSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 9 september 2021
Anders Gustafsson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Under två decennier har sammanlagt sex kärnkraftsreaktorer stängts i södra Sverige. Det är inte särskilt lyckat.
Under två decennier har sammanlagt sex kärnkraftsreaktorer stängts i södra Sverige. Det är inte särskilt lyckat.Foto: SvP / TT /

Sommarens juli och augusti var de dyraste någonsin ur elprissynpunkt. Den sista augusti, då elen kostade som mest, var priset för en kilowattimme 97 öre på den nordiska elbörsen. Ett mer normalt pris ligger runt 35 öre, rapporterade Dagens Nyheter häromdagen. Rekordsiffrorna beror i huvudsak på för lite vind, för lite regn, höga tyska elpriser och underhåll av Ringhals 3, enligt Jonas Stenbeck, privatkundchef på Vattenfall, som intervjuats av Dagens Nyheter (6/9).

”Man får väl bara gratulera kärnkraftsmotståndarna inom C, V och MP till deras framgångar.”

Ungefär samtidigt visade Svenskt Näringslivs elbarometer att cirka 40 procent av Sveriges kommuner i ganska stor eller i mycket stor utsträckning har stött på problem, eller haft oro för problem, kring elförsörjningen när det gäller att möjliggöra näringslivsetableringar (31/8).

Annons

Ett exempel på detta är Laholms kommun, som nyligen tvingades säga nej till en företagsetablering som skulle gett 2 000 direkta jobb på grund av osäker framtida elförsörjning (Tidningen Näringsliv 5/9).

Ett annat exempel är lilla Robertsfors i Västerbotten med 7 000 invånare som även de tvingades säga nej till 2 000 nya jobb på grund av elbrist (Sveriges Radio 26/8). Olof Norberg, näringslivschef i Robertsfors kommun, säger till Dagens industri (26/8) att ”Det är oerhört bittert. 2 000 nya jobb i vår lilla kommun skulle sannolikt motsvara 400 000 nya jobb i Stockholm.”

Detta är alltså några bittra energinyheter i industrinationen Sverige. Extra bittert är det givetvis med tanke på att behovet av el beräknas växa mycket kraftigt när samhället ska bli koldioxidneutralt. Och än mer bittert med tanke på att Sverige till för inte alltför länge sedan hade ett av världens bästa, mest robusta och driftsäkra kraftsystem tack vare kärnkraften och vattenkraften. Ja, innan ledande politiker bestämde sig för att det inte dög.

”Och än mer bittert med tanke på att Sverige till för inte alltför länge sedan hade ett av världens bästa, mest robusta och driftsäkra kraftsystem tack vare kärnkraften och vattenkraften.”

Jan Blomgren, professor i tillämpad kärnfysik, skrev i våras i en essä (Timbro 19/5) att vi till följd av kärnkraftens nedmontering har ”förstört kapital om mycket lågt räknat 1 000 miljarder kronor, med resultatet att vi har mindre el totalt än för 35 år sedan, och av sämre kvalitet.” Nedbrytningen av elsystemet har orsakats ”av en cocktail av inkompetens, önsketänkande och fanatism”, enligt honom.

Man får väl bara gratulera kärnkraftsmotståndarna inom C, V och MP till deras framgångar medan kärnkraftsvännerna får nöja sig med ett ”vad var det vi sa?”

Anders Gustafsson är ledarskribent

Annons
Annons
Annons
Annons