Annons

Sofia Nerbrand: Vad håller M i Kristianstad på med?

Gruppledaren Camilla Palm (M) har hittills inte ens pratat med L och C om att styra kommunen tillsammans – trots att hon före valet förordade ett fortsatt allianssamarbete.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 4 oktober 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm (M) har ännu inte samlat ett nytt styre i Kristianstad.
Kommunstyrelsens ordförande Camilla Palm (M) har ännu inte samlat ett nytt styre i Kristianstad.Foto: Mikael Persson

Det pågår något märkligt i politiken i Kristianstad. Drygt tre veckor efter valdagen har de fyra allianspartier som har styrt staden under de senaste fyra åren inte pratat med varandra. Trots att styrkeförhållandena i kommunfullmäktige inte har förändrats i grunden – Moderaterna vann ett mandat och Liberalerna och Centerpartiet förlorade varsitt. Och trots att de fyra partierna sökte väljarnas mandat att fortsätta sitt samarbete, även om de förvisso drev egna valrörelser som självständiga partier.

Kommunstyrelsens ordförande, Camilla Palm (M) svarade före valet (Kb/Nsk 23/8) så här på frågan om en fortsättning på alliansen är något hon skulle föredra: ”Ja, det tycker jag. Vi har exempelvis en liknande syn på kommunens ekonomi.”

Annons

Liberalerna och Centerpartiet har efter valet deklarerat att de vill sitta ner med M och KD och förhandla om hur de skulle kunna leda Kristianstad tillsammans även framöver. Kommunalrådet Pierre Månsson (L) har öppnat för att han inte ska dela ordförandeskapet i kommunstyrelsen med M, likt förra perioden, givet att M har gått fram och L tillbaka. Men de två liberala partierna har mötts av tystnad från Moderaterna.

Istället har M först träffat ledande företrädare från Socialdemokraterna, efter inviter från gruppledaren Ulrika Tollgren (S). Detta röda maktparti förnekar sig aldrig. För vilken S-politik skulle de föra tillsammans med M? Samtidigt hotar S med att gå i kraftfull opposition om det inte blir S och M. Detta bäddar inte för ett gott och förtroendefullt samarbete.

Därefter har Moderaterna valt att samtala med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Hur dessa sonderingar går står skrivet i stjärnorna, inte minst därför att SD:s gruppledare har valt att åka till Spanien på semester just nu.

”Det är dags för Camilla Palm att ta bladet från munnen.”

Camilla Palm och den moderata gruppen är efter den 11 september mycket fåordiga om hur de vill styra Kristianstad framöver. Beror det på att det råder kraftigt delade meningar i partiet om de ska luta sig åt vänster och regera med S – eller kraftigt åt höger med SD och KD? Finns det inga moderater kvar som är liberalkonservativa och ser fördelarna med allianspolitik?

Varför inte fortsätta i den allians som moderaterna sade sig föredra före valet? Väljarna borde ha fått veta vad det är som nu skaver så mycket att det inte ens går att tala om. Är det sakpolitik? Personkemi mellan ledande personer i stadshuset?

Det är hur som helst inte snyggt att avsluta en relation genom att ghosta sina partner.

Det vore mer ansvarstagande att tala om var skon klämmer. Inte minst eftersom Moderaterna gör anspråk på att bestämma över en kommunal budget på 7 miljarder kronor och en massa verksamhet som 85 000 Kristianstadsbor är beroende av i vardagen.

Vilka som leder Kristianstad har stor betydelse för invånarna. Det är dags för Camilla Palm att ta bladet från munnen.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons