Välfärden drabbas om skatterna slarvas bort
Interrailkort till ungdomar. Klirr. En person som bara vandrar omkring vid en tågstation. Klirr. Upphandling av hysteriskt exklusiva konsulter. Klirr. Fri konst. Klirr.
Krona för krona (dina pengar) sprätts iväg av politiker som får idéer, har hjärtefrågor och politiska gullebarn. Exemplen på felaktiga prioriteringar tycks oändliga.
Inte undra på att det blir mindre pengar till det allra viktigaste.
Inte ett enda landsting eller region i välfärdslandet Sverige kan erbjuda akutvård som är nog enligt vårdgarantin, enligt en rapport från Socialstyrelsen (SVT 15/2). Väntetiderna – och därmed riskerna – ökar dessutom. Samtliga skånska sjukhus ligger över snittet.
Enligt Dagens Samhälles sammanställning växer underskotten i välfärden. Under åren 2018-2022 kommer det att saknas 62 miljarder kronor i skola, vård och omsorg. Fast allra helst behövs mer, snarare 80 miljarder, för att ha en långsiktigt hållbar ekonomi. Det vill säga trygghet bortom att man precis klarar av. Annika Wallenskog, chefekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) var frank: ”Vi kan inte fortsätta som i dag, så är det. Då ökar gapet mellan intäkterna och kostnaderna med ungefär 20 miljarder per år” (15/2).
Enligt en utredning som kom i veckan behöver Försvaret 180 miljarder mer till material för att klara av sitt viktiga arbete att skydda oss mot yttre hot, enligt en (DN 19/2). På fredagen föreslog Försvarsmakten en kraftig expansion av budget för att kunna möta olika typer av hot och väpnat angrepp (TT 23/2).
Försäkringskassan räknar med att utgifterna för socialförsäkringarna ökar med 11 miljarder de närmaste åren, enligt en ny prognos. Kommer de att få pengar, eller är dessa slut?
Exemplen på att det inte finns hjälp när man behöver är tyvärr många och finns överallt. I Klippans kommun har kommunen beslutat att dra in på hjälpmedel till äldre och funktionsnedsatta. Käppar, duschstolar och toalettförhöjningar får de som behöver sådant från februari själva står för. Detta oroade dock inte den ansvarige Gunilla Svensson (S), ordförande i socialnämnden, som kommenterade ”De flesta har lite extra pengar” (HD 11/2). Men många gamla har det svårt. Många svaga hamnar i kläm.
SVT avslöjade i förra veckan att en kommande utredning om LSS väntades föreslå att barn under 12 år inte längre ska få rätt till personlig assistans, vilket med rätta upprörde många. Men det föreslogs inte utan orsak. Även om statsminister Stefan Löfven (S) nu har gått ut och försökt lugna opinionen är det kanske bara en tidsfråga. Assistenter ska ju ha lön och en sådan måste finansieras med pengar. Om det inte finns pengar måste man dra igen svångremmen.
I vänsterns sagovärld tycks det alltid finnas oändliga resurser. Där kan man alltid satsa mer och sådant som underskott kan alltid fixas till med hjälp av höjda skatter och visioner. Men i riktiga världen behöver räkningar betalas med inkomster och den som hävdar annorlunda är lika tokig som någon som klär på sig badbyxor en dag i februari och tänker att det nog är 25 grader och sol ute om hen bara håller tummarna riktigt hårt.
Politiker måste nu börja hushålla. Innan de planerar för generösa satsningar måste de kolla vad de har att röra sig med. Och de kronor som finns i kassan måste verkligen användas på det allra viktigaste. Våga säga nej till behjärtansvärda projekt. Det finns mycket som är värdefullt, men ska det verkligen tas från de allra svagaste för att finansieras? Kapa strunt och onödigheter som människor kan hantera i sin privatekonomi om de så önskar och fokusera på att leverera kvalitet gällande de uppgifter som vi har svårt att sköta på egen hand.
Vi som enskilda kan till exempel inte skapa ett eget försvar – men vi kan betala våra egna Dramatenbiljetter. Vi kan inte bygga egna sjukhus – men nog sjutton kan vi spara ihop till ett interrailkort. Vi har svårt att stå för stora kostnaderna själva om vi råkar ut för en svår olycka – men den fria konsten borde kunna vara fri.
Den som tror att man kan lösa välfärdsproblemen genom att begränsa invandringen gör det dock lätt för sig. Det behövs ett skifte i tanken, en ökad respekt för andras pengar och en förståelse för att man inte kan få allt man pekar på.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/R4cStdGLj-c" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>