GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vänsterpartiets gratis kostar massor

V vill ge bort månadskort till Region Skånes 33 517 medarbetare. Men om det är så bra för miljön att folk reser kollektivt borde väl all kollektivtrafik vara gratis för alla? Och det går ju faktiskt inte. Skattepengar ska gå till kärnverksamhet.
Ledare • Publicerad 9 april 2019
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Foto: Johan Nilsson / TT

Genom att låta de anställda resa ”gratis” inom Skåne önskade V enligt den motion som avhandlades på regionfullmäktige på tisdagen ”främja en hållbar utveckling socialt och ekologiskt”.

Frågan är bara varför alla vi andra som arbetar på tidningar, mataffärer och skolor i så fall betala för våra resor? Borde inte pensionärer då slippa lösa biljett? Med Vänsterpartiets logik borde ju alla få åka buss och Öresundståg för skattepengar i syfte att ”stimulera hållbart resande” – annars blir det ju både mindre effektfullt och orättvist.

Patrik Milton (V) menade att det inte bara handlar om att minska koldioxidutsläppen, utan också om att de som inte kör bil även cyklar mer, vilket var bra för hälsan.

Kanske borde vi till och med få varsin cykel av regionen? Gymkort? Broccoli? Nä, jag ska inte ge Vänsterpartiet några idéer; de gillar ju för mycket att styra oss och göra av med andras pengar...

Totalt skulle gratis resor för medarbetarna ha kostat 555 miljoner kronor plus administrationskostnader. Över en halv miljard alltså. Suck.

Självklart avslog regionfullmäktige motionen, på regionstyrelsens förslag.

Detta hade kunnat bli väldigt dyrt och pengarna skulle ha tagits från den viktiga verksamheten som stavas V-Å-R-D och som regionen ska ägna sig åt.

Visst kan gratis resor bli en attraktiv förmån som lockar personal, men då ska man ju renodla argumenten till detta och inte blanda in sig i högtravande formuleringar om att rädda miljön.

Detta blir signalpolitik. Eller snarare signalfelspolitik.

Carolin DahlmanSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.